Sedan du försvann – Morgan Matson

Det var Sloane som lyckades dra Emily ur hennes blyga skal och få livet att kännas spännande. Men precis innan det som skulle bli den mest episka sommaren någonsin försvinner Sloane!
 
Allt hon lämnar kvar är en Att göra-lista med tretton Sloane-aktiga uppdrag som Emily normalt aldrig skulle fått för sig att göra. Men tänk om uppdragen kan hjälpa henne att återfinna sin bästa vän?
Emily har nu den här (oväntade) sommaren på sig – med den (totalt oväntade) hjälpen från Frank Porter – att bocka av sakerna på Sloanes lista. Vem vet vad hon kommer att upptäcka?
 
Kommentar:

Det här är en alldeles ljuvlig och oemotståndlig historia med helt fantastiska karaktärer. Emily är så välskriven och äkta. Hon ser sig själv som en skuggfigur till virvelvinden Sloane, men sakta upptäcker hon att hon kan fungera även utan henne. Och det är så små, små nyanser och detaljer som får karaktärerna och historien att växa. Jag tycker också väldigt mycket om Frank, och jag tror att alla som läser den här boken blir lite kära i honom. Men det är inte bara Emily och Frank som är fina karaktärer utan även bifigurerna tar plats och blir egna personer av kött och blod.

I historien finns också spellistor inlagda, Emilys och Franks löparlistor, som från början är helt olika varandra men de blir mer och mer influerade av varandras musiksmak.Jag ÄLSKAR böcker med spellistor. Och när Frank på slutet har en låtlista där första bokstaven i varje låt bildar EMILYEMILYEMILY då bara smälter jag.
 
Det finns för övrigt många tillfällen till att smälta i den här historien. Det är så himla FINT alltihopa. Det är en väldigt snäll och charmig berättelse, det handlar om relativt välartade och präktiga ungdomar, ingen problematik eller dramatik – trots att grundhistorien handlar om en försvunnen Sloane. Det känns också ganska tidlöst, det finns inte direkt någon smartphone eller selfie-hysteri, och det figurerar tex ett par engångskameror. Skulle det inte ha varit för ipods och sms:ande så skulle det här nästan lika gärna kunnat utspela sig under mina egna tonår.
 
Och känslorna för mig också tillbaka till tonåren. Alla känslor finns med. Från att vara värsta tönten till festens drottning, rädsla och mod, kärlek, ilska och sorg. Alla känslor. Och det är äkta känslor. Det pirrar i hela kroppen. Jag kan knappt ens reflektera över att det blir lite väl präktigt eller att Sloanes försvinnande inte är helt trovärdigt, jag är för upptagen med att fånle och bara älska den här fantastiskt fina boken.
 
Jag har läst boken på engelska: Since You’ve Been Gone
 
Fakta:
Originaltitel: Since You’ve Been Gone
Förlag: Modernista
Antal sidor: 346
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.