Flickorna i parken – Lisa Jewell

Du bor vid en pittoresk gemensam park, en oas i Londons storstadsbuller, där dina barn kan springa fritt, in och ut i de andra husen. Du har känt dina grannar i åratal, och du litar på dem. Du tror att dina barn är säkra. Men är de verkligen det?
Midsommarkväll: en trettonårig flicka hittas medvetslös i ett mörkt hörn av den gemensamma trädgården. Vad hände egentligen med henne? Och vem är ansvarig?
 
Kommentar:

Lisa Jewell är en pålitlig författare. Hon levererar alltid en bra historia. Men jag hör nu till den skaran som tyckte bättre om ”den gamla” Jewell. Hennes tidigare böcker (Typ trettio, Ralphs party) stack ut mer, de var roliga, de var charmiga, och jag blev glad av dem. På senare år har hon dragit sina historier mer åt det mörka hållet, det proppas in en hel del elände och problem, och den här gången viker hon dessutom av i ett slags deckarspår.

Men Lisa Jewell är ingen deckarförfattare. Hon är bra på familjerelationer, och det är också de bitarna som är den här bokens styrka. Själva mysteriet med vad som hänt den skadade flickan blir en bisak, det här handlar om alla människorna runt parken, vilka de är och vilken relation de har till varandra.
 
Det som drar ner betyget är upplösningen. Inte så trovärdigt. En feg utväg av Jewell skulle man kanske kunna säga, viljan att skapa ett snällt slut var nog större än att göra ett realistiskt.
 
Fakta:
Originaltitel: The Girls
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 291
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Enligt O.