Gloria – Åsa Hellberg

Gloria har panik. Hon är Stockholmsoperans mest självlysande stjärna men nu ska hon repetera Carmen – mot sin gamla kärlek Dominic. Han, som lämnade henne för att göra internationell karriär, är tillbaka. Gloria inser att det kommer att påverka hennes behagliga liv på ett sätt hon inte alls planerat för. Som 53-årig sångerska borde hon tänka på pension snarare än på passion.
Även hennes lillasyster Agnes liv är omtumlande. Hon är flygkapten och i vanliga fall lugn och balanserad, men när äktenskapet krisar flyr hon hem till Gloria. Systrarna har alltid stått varandra nära även om de är väldigt olika. För första gången sedan de var små umgås de nu dag som natt. Saker från barndomen kommer upp till ytan och medan de gräver i sitt förflutna växer dramat på Operan, både på scen och privat. Rollfiguren Carmens öde vävs samman med Glorias eget liv på ett högst dramatiskt och oväntat sätt.
 
Kommentar:

Gloria är mogen chick-lit i operamiljö, en fartfylld feelgood som är underhållande att läsa. Jag hade problem med operamiljön till att börja med, det är en miljö som jag inte alls kan relatera till eller känna mig hemma i, men bit för bit drogs jag med i händelserna och kunde nog inte ha blivit mer fängslad av dramatiken om jag sett själva Carmen-operan på riktigt.

Den som har läst Åsa Hellberg tidigare känner igen sig. Persongalleriet går igen i alla hennes böcker, kvinnorna är alltid klippta ur samma mall, det är ständigt samma spel mellan kvinnor och män, och det är alltid med en kärlek från det förflutna som huvudpersonen aldrig kunnat glömma. Men jag har nödvändigtvis inte ett problem med det, ibland är det skönt att bara få det man förväntar sig och bli underhållen på kuppen.
 
För underhållande är det. Här finns humor, livslust och relationer, i en lite lyxigare förpackning utan en massa vardagsträsk.
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Zellys bokhylla.