The Rosie Effect – Graeme Simsion

The Rosie Effect är uppföljaren till Project Rosie, en bok som jag tyckte väldigt mycket om när jag läste den förr-förra året. Nu är alltså antihjälten och professorn Don Tillman tillbaka, och återigen ställs hans strukturerade liv på ända.
 
Don har gift sig med Rosie och de bor numera i New York. Och så händer det som brukar hända när ett par har gift sig: Rosie blir gravid. En nyhet som kanske är svår att ta till sig för de allra flesta, men extra svårt för Don som befinner sig någonstans på den breda autism och aspergers-skalan. Hans sätt att reagera och agera är inte riktigt vad Rosie förväntar sig, och Dons vetenskapliga approach till allting gör att han hamnar i klammeri med rättvisan och riskerar att förlora Rosie på kuppen.
 
Det här är rolig läsning, men jag blir inte lika förtjust som jag blev i Projekt Rosie. Jag tycker inte om Rosie, och minns inte att jag tyckte illa om henne i förra boken. Jag gillar inte hur Graeme Simsion porträtterar henne den här gången. Jag är inte heller lika förtjust i Don, och inte alls i dem som par. Jag blir faktiskt lite ledsen. Jag saknar också charmen, The Rosie Effect är helt enkelt inte lika bra.
 
Men med det sagt så är det ändå underhållande. Jag tänker mer film än bok när jag läser, och tror nog att det här skulle bli riktigt bra som romantisk komedi på vita duken.
 
The Rosie Effect kom ut på svenska i höstas, Rosieeffekten. (Knölig titel).
 
Fakta:
Förlag: Penguin
Antal sidor:
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris: svenska, svenska, engelska, engelska