Versioner av oss – Laura Barnett

Eva och Jim är båda nitton och året är 1958, i Cambridge där de studerar. De möts en dag när Jim är ute och går och Eva kommer cyklande mot honom – och hastigt tvingas väja för en hund.
 
Det där första mötet blir avgörande för resten av deras liv. Eller vad är det verkligt avgörande? Läsaren följer tre olika versioner av deras framtid – tillsammans, och utan varandra; deras kärlekshistorias olika inkarnationer, genom stora och små händelser; från femtiotalets Cambridge till nutidens London, via New York, Cornwall, Paris, Rom och Los Angeles. 
 
Kommentar:

Det här är en helt fantastisk bok, men den kräver sin läsare. Även om strukturen är tydlig – version 1,2,3 växlar hela tiden, och det går i kronologisk ordning med några års tidshopp fram till 2010-talet, så är det inte lätt att hålla isär de olika handlingarna. Barnen har olika namn, partners och expartners likaså, och lägger man boken ifrån sig en stund är det lätt att gå vilse i labyrinten. Men har man möjlighet att läsa timmar i sträck så blir det helt fantastiskt.

Tanken ”Tänk om” kittlar alltid. Hur ens liv kan formas utifrån de små saker som händer i vardagen som man inte ens reflekterar över. Det är inte de stora händelserna som definierar ett liv utan alla de små händelserna emellan de stora. Som att väja för en hund på cykel, att posta ett brev istället för att slänga det i papperskorgen, att säga ja istället för att säga nej. Men man lever ju bara ett liv och kan omöjligt veta vad som skulle ha hänt om man valde annorlunda, därför är det så kittlande med ett sådant här upplägg där man i bokform får följa två olika karaktärer med alternativa livsvägar.
 
Det som är intressant är också att det inte finns en version som man föredrar. Det finns bra och dåliga saker med alla liv och det finns flera vägar till lycka.
 
Versioner av oss har jämförts med En dag, men det tycker jag inte är en rättvis jämförelse. En dag är betydligt mer banal. Jag tycker hellre att den påminner om Lionel Shrivers Dagen efter, och även om filmen Sliding doors, men här har författaren tagit det ännu ett steg längre i och med att det är tre alternativa versioner som presenteras. Och hon gör det så väldigt bra. Jag tycker om hennes språk och hennes förmåga att skapa en så fyllig berättelse. På fyrahundra sidor lyckas hon få in två liv gånger tre, under femtio års tid, utan att det känns forcerat. Det är ett imponerande och komplext hantverk. Både idé och utförande är utmärkt.
 
Jag har läst boken på engelska, Versions of us
 
Fakta:
Originaltitel: Versions of us
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Antal sidor: 383
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Kulturloggen.