På andra sidan gatan – Anne Liljeroth

Alex och Gabriella är varandras allt – men också varandras motsatser. Han kom till Sverige som vuxen, hon är född här. Han är nästan femtio, hon har ännu inte fyllt trettio.
 
När flyktingförläggningen där Alex arbetar plötsligt ska säljas kommer han i kontakt med Gabriellas mor, tillika biskop i staden. Hon är intresserad av att driva verksamheten vidare i kyrkans regi, men Alex brottas med Gabriellas mycket infekterade relation till modern. Sviker han Gabriella om han samarbetar med hennes mor?
 
Gabriella ser hellre att entreprenören Anders Månsson, en man med ett inte helt skrupelfritt förflutet, tar över.Ovetande om varandras planer kämpar de på varsitt håll för att förläggningen ska få finnas kvar.
 
Kommentar:

Det här är en roman om kärlek, olikheter och rädslor. Men det är mer än en kärleksroman. Det är också en roman om Sverige idag, om flyktingmottagande och om humanism som krockar med myndighetsutövande.  

Jag tycker att livet på asylboendet beskrivs väldigt bra, liksom tillvaron på den lilla orten dit flyktingarna kommit. Det finns mycket att känna igen sig i, jag har mött alla de här typerna på riktigt. Jag tycker om att allt inte heller är helt tillrättalagt eller uppdelat i svart och vitt. Det känns verkligt och de här delarna intresserar mig mer än relationen mellan Alex och Gabriella. 
 
Slutet blir kanske lite väl tamt, jag hade önskat mer dramatik, men på det hela taget är det en oväntat bra och framförallt väldigt aktuell roman av Anne Liljeroth.
 
Fakta:
Förlag: Hoi förlag
Antal sidor: 316
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.