Ugglan dödar bara om natten – Samuel Bjørk

En flicka hittas mördad i skogen. Hon ligger på en bädd av fågelfjädrar, i en cirkel av ljus. Kriminalkommissarie Holger Munch och hans kollega Mia Krüger står först handfallna inför vad som ser ut att vara ett ritualmord. Snart blir de kontaktade av en anonym hacker som påstår sig ha funnit en makaber film på nätet, en film som ger nya otäcka insikter i den mördade flickans öde. 
 
Kommentar:

Ugglan dödar bara om natten är andra boken i serien med Holger Munch och Mia Krüger (första delen heter Det hänger en ängel ensam i skogen). Jag gillar det här udda polisparet, det är ungefär som om Erlendur Sveinsson skulle jobba ihop med en korsning av Lisbet Salander och Harry Hole. Både Holger och Mia har problem i sina privatliv, och det handlar lika mycket om det som om själva polisarbetet. Även Holgers dotter Miriam har det trassligt, något som påverkar mordutredningen i allra högsta grad.

Och det här är så sjukt bra. Med betoning på sjukt. Jag blir så äcklad och glad på samma gång av att läsa den här sortens böcker. Det är skitbra helt enkelt.
 
Det är snårigt, men ändå inte svårt att hänga med i alla svängar och turer och personer som introduceras. Och med en dramatisk final som tar andan ur mig så placerar sig Samuel Bjørk verkligen i topp bland de norska krimförfattarna. Ser mycket fram emot nästa del i serien.
 
Fakta:
Originaltitel: Uglen
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 429
Utgivningsår: 2016
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna och och dagarna går