Experimentet – Catrine Tollström

Det ska bli den största svenska satsningen inom reality-tv någonsin. Ett antal extrema personligheter anländer till den isolerade paradisön Palawu, och Åse Nordenskiöld ska styra upp produktionen. När kontakten med fastlandet oförklarligt bryts blir det psykologiska spelet mellan deltagarna allt tydligare. En skrämmande händelseutveckling tar sin början.

Snart går sanningen upp för alla: i detta dödliga spel kan man inte lita på någon annan än sig själv.

 
Kommentar:
Experimentet är ett perfekt exempel på hur viktig förpackningen är. Jag fångades direkt av titel, omslag och säljtext. Jag hade ingen aning om att Experimentet tidigare getts ut på Hoi förlag under namnet Bödeln, Frälsaren, Observatören – en bok som jag haft stående i min bokhylla hur länge som helst med noll intresse av att läsa på grund av tråkig titel och tråkigt omslag. Hade jag vetat att Experimentet var en omarbetad version av BFO hade jag aldrig varit intresserad av att läsa den, så jag är så himla glad att jag inte visste det på förhand. För det här var en actionfylld och spännande historia.
 
Realityshowfantast och Survivorexpert som jag är så lockade handlingen mig särskilt mycket. En dokusåpa som spårar ur. Vad händer när tv-produktionen brakar samman och fasansfulla saker inträffar? Ett kittlande scenario som Catrine Tollström driver till sin spets. Är det förresten någon som minns 90-tals-klassikern Vildinnor av Shirley Conran? Den har jag inte tänkt på på tjugo år, men nu under läsningen av Experimentet poppade den upp i medvetandet. De är inte lika i handlingen egentligen så bli inte rädda ni som tyckte Vildinnor var skräp (själv tyckte jag den var jättebra, då), men det finns nog några liknelser som slår an minnessträngarna.
 
Experimentet är riktigt spännande, en bladvändare med korta kapitel och cliffhangers som sporrar till vidare läsning. Jag hade svårt att slita mig ifrån boken. Därmed inte sagt att den är ett mästerverk. Det här är en bok i samma stil som b-skräckisar där någon går iväg ensam och dör, eller där några inte kan motstå ett hångel trots att de svävar i livsfara. Karaktärerna är stereotyper – vi har bimbobrud, muskelpaket, tystlåten raggarnorrlänning och så vidare, men å andra sidan, dokusåpedeltagare är väl alltid mer eller mindre vandrande klichéer så det är kanske helt rätt. Det här är i alla fall underhållande hela vägen, väldigt spännande och det är väldigt svårt att lista ut exakt vad som händer och varför. En klart godkänd debut som gör mig sugen på mer.
 
Fakta:
Förlag: HarperCollins Nordic
Antal sidor: 383
Utgivningsår: 2015
Finns på Bokus och Adlibris.