Mässplanering pågår

Snart drar Bokmässan igång. Jippie yay! Jag har dock tvätt att tvätta, väska att packa, fundera över hur många par skor jag behöver (svar minst 4), och hur jag rent logistiskt ska lägga upp första mässdagen torsdag till att börja med. Men allt det där praktiska har jag inte riktigt tid med. Jag måste planera alla seminarier, scenprogram och montermingel. Och inte minst kvällsaktivteterna med middagar och fester åt höger och vänster. Det är ingen semester det här.
 
Här är några av mina måste/vill/-se-saker på Bokmässan. Reserverar mig för eventuella felskrivningar på klockslag och annat, för korrekt info se länkarna till Bokmässans hemsida. Och som ni ser är det många krockar… tänker att jag måste trippelklona mig lördag kl 13 om inte annat.
 
Torsdag 13:00 – 13:20:
Idag ska vi inte dö

Magnus Falkehed, Niclas Hammarström, Marika Grieshel
45 dagar var Magnus Falkehed och Niclas Hammarstöm gisslan i krigets Syrien. Deras bok är en självutlämnande berättelse om tvivel, kärlek och hopp.
Scenprogram, Ingår i entrébiljetten!
 
Torsdag 16:00 – 16:45

Ryssland och den nya världsordningen

Masha Gessen, Anna-Lena Laurén, Kristina Henschen
Ett samtal om Rysslands agerande i vårt närområde: vem är egentligen Putin och vilka är dagens motkrafter? Vad händer i Armenien, Ukraina och Belarus – för att nämna några länder som påverkas av rysk politik. Hur skulle en feministisk utrikespolitik se ut här? De bokaktuella författarna Masha Gessen och Moskvakorrespondenten Anna-Lena Laurén, som bland annat skriver för Svenska Dagbladet, medverkar. Samtalet leds av Kristina Henschen, kanslichef Union to Union.
Seminarium, Seminariekort erfordras.
 
 
Fredag 11:50 – 12:05
Hur du skapar ett framgångsrikt team

Elisabet Vinberg Hearn, Anna Bergholtz

I sin nya bok identifierar Elisabet V Hearn de 10 främsta utmaningarna till teamwork, och hur man löser dem.

Monterprogram, Ingår i entrébiljetten!

 
Fredag 12:30 – 12:50 
Kvinnan på tåget
Paula Hawkins, Tara Moshizi

Paula Hawkins är brittisk journalist och nu uppmärksammad för sin genombrottsroman Kvinnan på tåget. Utifrån tre olika kvinnors röster, med thrillern som genre, får vi ta del av deras trasiga drömmar och insikter om hur lite vi vet om vår omgivning, där en vardaglig händelse plötsligt kan bli livshotande. I ett samtal med journalisten Tara Moshizi.

Seminarium, Seminariekort erfordras.
 
Fredag 13:40 – 14:00
Mörka Norrlandsskildringar
Po Tidholm
Varför måste skildringar från Norrland vara så dystra? Journalisten och författaren Po Tidholm har ofta belyst konflikten mellan stad och land bl a i boken Norrland och berättar här om schabloner, mediaskugga och varför platsmarknadsföring kan vara förnedrande för ortsbefolkningen.
Scenprogram, Ingår i entrébiljetten!
 
Monterprogram, Ingår i entrébiljetten!
 
Maja Hagerman och Claes Gabrielson visar bilder och berättar om sitt arbete med filmen ’Hur gör man för att rädda ett folk?’. Deras film är en berättelsen om svenska rasbiologers arbete i Lappland och Rasbiologiska institutets kopplingar till Nazityskland. Maja Hagerman har skrivit den första biografin över Herman Lundborg, vars studier av bland annat samer nådde långt utanför Sveriges gränser.
Scenprogram, Ingår i entrébiljetten!
 
Magnus Falkehed, Niclas Hammarström
Monterprogram, Ingår i entrébiljetten!
 
Fredag 16:00 – 16:45
Hur blir man statsminister?
Fredrik Reinfeldt, Eva Hamilton
Strax efter sin fyrtioårsdag blev Fredrik Reinfeldt Sveriges yngste statsminister i modern tid. Efter valnederlaget förra hösten, åtta år och två mandatperioder senare, avgick han som Moderaternas partiordförande och lämnade politiken. I Halvvägs gör Reinfeldt bokslut över ett kvarts sekel i svensk och internationell politik. Han tar oss med på resan till Rosenbad, skriver om skapandet av Nya Moderaterna och berättar hur Alliansen lyckades hålla ihop. Fredrik Reinfeldt samtalar med Eva Hamilton, tidigare vd för SVT, om makt och vardagsliv, roliga situationer, svåra beslut – och om hur livet ser ut för en före detta statsminister.
Seminarium, Seminariekort erfordras.
 
Fredag 16:00 – 16:45
Samerna och den svenska rasismen

Maja Hagerman, Antje Jackelén, Katarina Pirak-Sikku, Elisabeth Åsbrink
Riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) uttryckte för en tid sedan åsikten att samer inte är riktiga svenskar – en rasistiskt färgad föreställning som också återfinns i tankegodset hos den svenske rasbiologen Herman Lundborg. Maja Hagerman har skrivit den första biografin över Lundborg, vars studier av bland annat samer nådde långt utanför Sveriges gränser. Hans metoder för rasundersökningar inspirerade nazisterna och användes av SS. I höst utkommer också Svenska kyrkans Vitbok som lyfter fram kyrkans del i förtrycket av samer i Sverige. Ärkebiskop Antje Jackelén samtalar med Maja Hagerman och med den samiska konstnären Katarina Pirak-Sikku, som intresserat sig för den institutionaliserade rasismen, inte minst för de fotografier av samer som togs för Rasbiologiska institutet.
Seminarium, Seminariekort erfordras.
 
Lördag 10:00 – 10:45
Mord? På Island?

Arnaldur Indriðason, Yukiko Duke
Varifrån kan man hämta inspiration som deckarförfattare på Island, ett land med en brottsstatistik som tillhör den lägsta i världen? Det går uppenbarligen. För Arnaldur Indriðason riktigt bra till och med. Hans prisade böcker om kriminalpolisen Erlendur Sveinsson finns utgivna i fler än 30 länder och har sålt i miljontals exemplar. I samtal med Yukiko Duke, redaktör Vi Läser, berättar Arnaldur Indriðason om sitt författarskap och om de specifika utmaningar som en isländsk spänningsförfattare ställs inför.
Seminarium, Seminariekort erfordras.
 
Monica Kristensen, Jessica Brogren
Vad händer i ett slutet samhälle där alla känner alla, när ett barn försvinner? Polarforskaren Monica Kristensen (Norge) skriver isande spänning som utspelar sig på Svalbard. Kolbarnet är den första boken i Svalbard-serien som ges ut på svenska. Här i samtal med förläggare Jessica Brogren.
Scenprogram, Ingår i entrébiljetten!
 
Sophie Arnö

Inte sedan andra världskriget har så många människor befunnit sig på flykt. Möt några ungdomar som vet vad det innebär och delar med sig av upplevelser, drömmar och tips om bästa mottagandet.

Scenprogram, Ingår i entrébiljetten!
 
Lördag 12:00 – 12:20
Hur blir man statsminister?
Fredrik Reinfeldt, Albert Bonnier

Han skapade Nya Moderaterna, tog initiativ till Alliansen och var Sveriges yngste statsminister i modern tid. Halvvägs är Fredrik Reinfeldts egna ord om en makalös politisk karriär, om drivkrafter och svårigheter, om vad som krävs av den som är vald för att leda ett land. I samtal med Albert Bonnier, förläggare.

Seminarium, Seminariekort erfordras.
 
Lördag 13:00 – 13:20
Nordisk deckarstjärna
Jörn Lier Horst är polisutredaren som på kort tid seglat upp som en av de stora nordiska deckarförfattarna. Hör honom berätta om hur han inspirerats av svenska författare som Sjöwall/Wahlöö och om erfarenheterna från sitt polisarbete.

Seminarium, Seminariekort erfordras.

 
Lördag 13:00 – 13:20
Bombmakaren och hans kvinna
Leif GW Persson, författare och professor i kriminologi, berättar om sin efterlängtade nya kriminalroman Bombmakaren och hans kvinna.
Seminarium, Seminariekort erfordras.
 
Lördag 13:00 – 13:20
Inifrån dödscellen
Carina Bergfeldt
USA är den demokratiska nation som avrättar flest människor. Prisbelönta journalisten Carina Bergfeldt åkte till Texas och träffade dödsdömde Vaughn Ross. Hör hennes berättelse om människorna i skuggan av dödsstraffet.
Seminarium, Seminariekort erfordras.
 
Lördag 14:00 – 14:20
Monster i folkhemmet
Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren
Mats Strandberg är aktuell med skräckromanen Färjan, där det socialrealistiska möter det övernaturliga. Själv har han kallat romanen för ”Stephen King till sjöss”. Här samtalar han med Sara Bergmark Elfgren om att förlägga skräcken till en typiskt svensk miljö. Vad händer när man byter gotiska slott mot en Finlandsfärja?
Seminarium, Seminariekort erfordras.
 
Leif GW Persson
Författaren Leif GW Persson är åter med en ny stark kriminalroman: ”Bombmakaren och hans kvinna”
Monterprogram, Ingår i entrébiljetten!
 
Katarina Bivald
En varm och humoristisk feelgoodroman om drömmar, vänskap och kärlek. Anette Grankvist är ensamstående mamma utan barn, jobbar på Mat-Extra och bor i staden som Gud glömde. När dottern flyttar hemifrån upptäcker Anette att hon har en massa tid men inget att fylla den med. Hon börjar ta mc-lektioner, kastar sig ut i en galen förälskelse och andra projekt, men frihet och äventyr är rätt komplicerat.
Monterprogram, Ingår i entrébiljetten!
 
Lördag 16:00 – 17:30
Fantasymingel i Bokbloggarrummet
 
Söndag 11:00 – 11:20
Chick lit 2.0

Mhairi McFarlane

I den nya generationens chick lit tar kvinnan makten över sitt eget liv utan att charmen och humorn försvinner. Det ena behöver inte utesluta det andra, som om feminister inte kan bära högklackat! Mhairi McFarlane berättar om hur böckerna Från och med du och Det är inte jag, det är du, om självständiga kvinnor, blev stora internationella framgångar.

Seminarium, Ingår i entrébiljetten.