Know Your Beholder – Adam Rapp

Det är vinter i Pollard, Illinois, och Francis Falbo sitter isolerad på vinden i sitt hus. Han är en bit över trettio, hans rockband splittrades precis innan det stora genombrottet, hans mor har gått bort i cancer, och hans fru och stora kärlek Sheila Anne, har lämnat honom för en annan man. Allt han har kvar är sitt barndomshem som han ställt i ordning till lägenheter och hyr ut till en samling mer eller mindre udda individer. 
 
Francis själv bor uppe på vinden, odlar sitt skägg, och går klädd i långkalsonger och morgonrock. Han knaprar diverse piller som han får hemlevererade eftersom han drabbats av ångest och akut torgskräck. Han klarar inte av att lämna huset men skyller på ryggbesvär så fort någon frågar. Han har en ruttnade visdomstand, han är sorgsen och sorglig och ja.. livet är inte så där särskilt soligt för honom. 
 

Know Your Beholder är en historia som är svår att få grepp om. Det är väldigt mycket ångest, men förpackad med svart humor så att det blir lättsam läsning av det hela. Det är också en historia som sticker iväg åt olika håll – det blir mystiska försvinnanden, kidnappning, mordgåta och diverse saker som händer. Och allt som händer tvingar Francis att ta itu med sina problem. Inte på särskilt väl genomtänkta sätt. Han gör till exempel inbrott inne hos sina hyresgäster för att snoka. Han är den typen av karaktär som man inte riktigt vet var man har. Ska man heja på honom eller inte?

Det här är rolig och plågsam läsning – påminner lite om Jonathan Tropper – fast svartare, och Joshua Ferris. Fast egentligen liknar det inget jag läst förut. Det är en detaljrik, mycket detaljrik historia, och han har ett obeskrivbart sätt att uttrycka sig på som… ja, se själva: ”His fungal toenails were extraordinary to behold, with so many colors marbling their thick yellow carapaces that they seemed almost artistically manipulated.”
 
Jag tycker mycket om språket, och jag gillar det jag läser. Det håller kanske inte fullt ut, då vissa partier knappt får sin förklaring medan andra beskrivs in i minsta molekyl. Men det är en helt klart läsvärd historia. Och med ett fantastiskt omslag.
 
Fakta:
Förlag: Little, Brown and Company
Utgivningsår: 2015
Antal sidor: 352
Första meningen: I haven’t left my house in almost a month.
 
Finns på Bokus och Adlibris.