Stenhjärtat – Katarina Wennstam

”Hjälp mig! Ni måste hjälpa mig. Hon andas inte. Hjälp henne!”
 
De kommer in till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm fredagen den 16 december, när resten av stadens barnfamiljer hänger sig åt adventsyra. Men det kommer inte att bli någon god jul för lilla Gloria, hennes syskon, mamma Pernilla och pappa Andreas.
 
En olycka med ett spädbarn inblandat är illa nog. Men när misstanken om brott väcks kan ingen riktigt värja sig. Vem ger sig på en sex månader gammal baby? Det blir kriminalkommissarie Charlotta Lugns och målsägarbiträde Shirin Sundins sorgliga uppgift att ta reda på.
 
Kommentar:

Jag insåg när jag redan börjat läsa att Stenhjärtat är andra delen i en trilogi där Svikaren är första boken. Jag trodde att jag redan läst den men inser att jag inte gjort det. Men jag känner mig ändå ganska säker på att jag känner igen Shirin Sundin? Var inte hon med i Dödergök-trilogin? Nå, i alla fall, det funkar bra att hoppa in på den här boken, jag saknar inte någon bakgrundshistorik utan allt ger sig under läsningens gång.

 Stenhjärtat är alltså titeln på boken, och på sina håll behöver man nästan ha ett hjärta av sten för att kunna läsa vidare. Våld mot spädbarn är det otäckaste våld som finns. Bitar i boken läser jag med kisande ögon och en klump i halsen. Men det är ändå inte för jobbigt att läsa om. Katarina Wennstam ser till att läsaren har lagom distans till Gloria och hennes familj. 
 
Jag tycker väldigt mycket om Katarina Wennstam och har läst alla hennes tidigare böcker (förutom Svikaren då) och hennes engagemang för ämnet hon skriver om syns väldigt tydligt. Det nästan glöder om boksidorna när hon ska berätta om vad som är fel och varför. Men den här gången irriterar jag mig lite på det. Det känns aningen för mästrande.  Att lägga in halvsidor här och där med förklaringar till varför saker och ting är som de är med samhället eller rättsväsendet stör min läsning. Jag hade hellre sett att det kommer in naturligt i texten, i dialogform eller på annat sätt istället för en lång ingående förklaring. 
 
Förutom det så tycker jag det här är både bra och spännande läsning, och jag ska snarast se till att läsa tredje delen Skuggorna.
 
Fakta:
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Antal sidor: 397
Utgivningsår: 2013
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går, Bokhora och Cattis boktips.