Stanna innan du går – Åsa Bonelli

Sol, saltstänkta klippor, tångdoftande havsluft och ett trähus på en kobbe strax utanför Möja i Stockholms skärgård. Hit drar Malin sig tillbaka för att läka det trasiga hjärta som exmannen plötsligt lämnat henne med. Här ska hon skriva på uppföljaren till sin roman och äntligen få återse gamla sommarvänner. Men inget blir som hon har tänkt sig.
Det tar bara fyra veckor innan hela tillvaron blir omkullkastad. Och hon vet att hon bara har sig själv att skylla och nu får stå sitt kast. En lång vänskap sätts på prov, förtroenden bryts och hemligheter som legat begravda i årtionden flyter upp till ytan. Men det finns ingen återvändo för Malin när hon väl fattat beslutet att sätta sig själv i första rummet.
 
Kommentar:

Insidan håller vad den fina utsidan lovar. Det här är en välskriven relationsroman med både varma vindar och salta stänk. Jag sträckläste boken en förmiddag på stranden, det gick inte att sluta läsa. Korta kapitel, ett driv och en historia som ångar på likt ett skenande tåg på väg mot stupet gjorde det omöjligt att lägga boken ifrån sig.

Malin har flytt till skärgårdshuset för att slicka såren efter makens svek. Hon känner också pressen att skriva klart uppföljaren till sin roman och är inte helt i balans med sig själv. Vilket förklarar en del av vad som händer under sommaren. Det handlar om passion, hemligheter och svek, och konsekvenserna blir större än någon kunnat förutse.
 
Stanna innan du går beskrivs som en romantisk feelgood, men jag vet inte om jag håller med om det. Här är det lust och passion, förbjudna känslor och genomgående en mörkare ton än jag förknippar med feelgood – men det är också lustfylld läsning som trots allt lämnar dig med en varm känsla i kroppen. 
 
Jag tycker om Malin och jag tycker också om alla de andra karaktärerna. De känns verkliga och trots att historien spetsats till en aning så känns allting väldigt äkta. Det här är en riktigt bra debutroman av Åsa Bonelli och visst kommer det väl en fortsättning? Många trådar lämnas öppna, det känns som att det finns mycket kvar att utforska och berätta om. Jag vill i alla fall läsa mer!
 
Fakta:
Förlag: Ordberoende förlag
Antal sidor: 250
Utgivningsår: 2015
Första meningen: Malin hängde på tutan när bilen framför inte kom iväg tillräckligt fort efter att det slagit om till grönt.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokparet, Erikas bokprat och Boktokig.