Sonjas sista vilja och Sonjas hemlighet – Åsa Hellberg

Jag har tillbringat två dagar på äventyr tillsammans med Maggan, Rebecka och Susanne då jag läst båda Åsa Hellbergs böcker om väninnorna i ett svep. 
 
Det börjar med att Sonja Gustavsson hastigt dör och hennes väninnor Maggan, Rebecka och Susanne chockas både av dödsbeskedet och av testamentet. Sonja visar sig vara en otroligt förmögen kvinna som lämnat allt i arv till vännerna. Men med vissa förbehåll. Sonja har planer för dem som visar sig bland annat vara att de tvingas sluta sina jobb, flytta utomlands och driva restaurang i Paris, hotell på Mallorca och hotell i London. 
 
Allt är planerat för, det händer nya saker, och de människor de möter på vägen är noga utvalda. I uppföljaren Sonjas hemlighet fortsätter äventyren. Då träder fler personer in i handlingen: engelska Julie som lämnar London för Paris, och journalisten Kicki och fotografen Fredrik anlitas för att ta reda på Sonjas hemlighet. 
 
Sonjas sista vilja är kul läsning, jag tycker däremot inte lika mycket om Sonjas hemlighet. Mycket på grund av att Kicki och Fredrik är så fåniga karaktärer. Jag kan inte alls med dem och blir bara irriterad.  
 
Efter Sonja-böckerna har Åsa Hellberg skrivit En liten värld och Toscana tur och retur, och de går i samma stil. Gillar man en gillar man alla, mer eller mindre. Efter att ha läst alla fyra så kan jag konstatera att de ju är väldigt lika både när det gäller uppbyggnad och karaktärer. Det är samma personlighetstyper med i varje bok. Komiken och det nästan farsartade med förvecklingar och förväxlingar går också igen. Och förstås värmen och livsglädjen, och härligheten. Det känns som att livet inte nödvändigtvis tar slut och blir tråkigt vid 50…
 
Fakta:
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2012, 2013