I maktens skugga – Viveca Sten

Det har gått nästan tjugo år sedan Thomas Andreasson började som polis och han känner sig alltmer ansatt av tvivel – orkar han fortsätta i polisyrket? Hans bästa vän Nora Linde, som nu arbetar på Ekobrottsmyndigheten, har semester på Sandhamn tillsammans med sambon Jonas och deras fyraåriga dotter Julia.
 
Men sommaridyllen störs av den nya sommargästen Carsten Jonsson, en riskkapitalist som gett sig in i vidlyftiga affärer i Ryssland. Jonsson har köpt den långa fina stranden på öns södra sida och det lyxiga hus som han låtit uppföra retar gallfeber på öborna.
Märkliga olyckor har inträffat under byggets gång. Är det rena tillfälligheter eller handlar det om sabotage? När Carsten Jonsson bjuder in till invigningsfest slutar det med en katastrof. Har händelserna att göra med husbygget eller finns det någon annan orsak? Vem kan man lita på när man har gjort sig till ovän med alla?
 
Kommentar:

I maktens skugga är sjunde boken av tio planerade i Viveca Stens serie Morden i Sandhamn. Det har gått fyra år sedan förra boken (i handlingen alltså, i verkligheten kommer det ut en bok om året). Nora och Jonas har fått dottern Julia som nu är fyra år, Nora har bytt jobb, men i övrigt är det mesta sig likt. Sommargäster kommer och går, och naturligtvis blir någon mördad.

Jag tycker att Viveca Stens böcker är den perfekta sommarläsningen. Det är en bra blandning mellan vardagsproblem, relationer och spänning. Att återse Thomas och Nora är som att återse gamla bekanta och se vad som har hänt i deras liv sedan sist. Den här gången tycker jag det är extra kul. Kanske på grund av tidshoppet i serien? Det har blivit mer fart?
 
Det är också lagom spännande, bra trivseldeckare som jag mer än gärna läser i solstolen. Läs hela serien, men läs i rätt ordning. Böckerna går snabbt att läsa så bli inte avskräckta av att det finns sju, snart åtta, böcker i serien.
 
Fakta:
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2015
Antal sidor: 361

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Mias bokhörna och Johannas deckarhörna.