Livbåten – Charlotte Rogan

1914 förliser oceanångaren Empress Alexandra. Efter att ha lämnat övriga passagerare att drunkna trängs 39 personer i en livbåt som är byggd att bära hälften. 
 
Till synes ofrivilligt dras den unga Grace med i en ödesdiger maktkamp som blottar människans allra lägsta drifter. För att hon ska överleva måste andra sätta livet till.
 
Kommentar:

Livbåten är en psykologisk och klaustrofobisk roman om en grupp människor som är fast i en livbåt mitt ute på öppet hav. Båten tar in vatten och hotar att sjunka så fort vågorna ökar i storlek. Vad gör man? Hur resonerar man?

Det här är inte en tjock roman, bara 267 sidor, men den innehåller stora frågor och tunga saker. Oundvikligen placerar man sig själv i den där livbåten. Hur skulle jag agera i samma situation? Omöjligt att svara på förstås, men intressant och obehagligt att fundera över. 
 
Grace som huvudperson är egentligen bästa sortens huvudperson. Inte särskilt sympatisk eller lätt att tycka om, men det är just de karaktärerna som brukar växa. Så även den här gången. Redan på bokens första sidor får vi veta att hon står anklagad för mord, men vad som egentligen hänt i livbåten rullas upp under historiens gång. 
 
Livbåten är som sagt både spännande och klaustrofobisk läsning, men jag hade gärna sett att författaren borrade ner sig ännu djupare i människornas psyken, både i Graces men också i de övriga på båten. Lite mer inifrån än utifrån. Mer djup, mer tyngd.
 
Det här är egentligen mitt favorittema när det gäller böcker, människans kamp mot elementen och sig själva, och gärna havet. (Där seglingsäventyr är min lilla specialfetisch). Oavsett om det är fiktion eller verklighetsbaserade historier så är det sjukt intressant att läsa om. 
 
Fakta:
Originaltitel: The Lifeboat
Förlag: Bookmark förlag
Antal sidor: 267
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokdetektiven, och Booksessed.