Plommonträdet – Ellen Marie Wiseman

”Blomma där du är planterad”, är rådet Christine Bölz får av sin älskade farmor. Men den sjuttonåriga Christine, som kommer från en fattig tysk familj, vet att det finns en hel värld utanför den lilla by hon är uppväxt i. En värld hon vill uppleva tillsammans med sin älskade Isaac Bauerman, sonen i den rika judiska familj där hon arbetar som tjänsteflicka.
 
Men det är inte bara deras skillnad i ställning som hotar den framtid som Christine och Isaac drömmer om. Snart befinner de sig i en verklighet där lagar och regler förbjuder dem att vara tillsammans. Christine kommer att möta Gestapos vrede och genomgå Dachaus plågor för mannen hon älskar.
 
Kommentar:

Plommonträdet berättar historien om Christine som växer upp i andra världskrigets Tyskland. Hon går från tonåring till vuxen under krigsåren, både i år och erfarenheter räknat. 

 Någonstans i gränslandet mellan ungdomsroman och vuxenroman skulle jag placera den här historien, som jag tycker är ganska ojämnt berättad. Rent läsmässigt och spänningsmässigt flyter det på, men det finns en del brister. Början är väldigt lång och omständig, det är många beskrivningar och detaljer. Slutet däremot forceras fram. Vissa händelser lyfts fram som viktiga, för att sedan glömmas bort. Vissa saker är inte helt logiska eller trovärdiga, men jag fängslas ändå av historien så det gör inte så väldigt mycket för helhetsintrycket. 
 
Det jag gillar mest är det tyska perspektivet. Här möter vi inte bara onda nazister utan det ”vanliga” folket. De där som gjorde som de blev tillsagda, som bara hängde med, som inte såg eller kanske inte ville se. De som gjorde vad som krävdes för att överleva. 
 
En bra, men väl så enkel, historia från andra världskrigets skugga.
 
Fakta:
Originaltitel: The Plum Tree
Förlag: Modernista
Antal sidor: 457
Utgivningsår: 2013
Första meningen: För sjuttonåriga Christine Bölz började kriget med en överraskande inbjudan till Bauermans höstfest.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Carolina läser, Böcker emellan och Boktokig.