In the Heart of the Sea – Nathaniel Pilbrick

1819 lämnade valfångstskeppet Essex Nantucket för att jaga kaskeloter. Vid den här tiden var valfångst en blomstrande industri, kaskeloter jagades för att få spermaceti som användes till olja, och ambra. Resten av valen var inte så intressant att ta reda på. Den hårda jakten ledde till att valfångstbåtarna tvingades söka sig till nya jaktmarker längre söderut och båtarna var borta hemifrån i flera år.
 
Efter femton månader på sjön, mitt ute på Stilla Havet, rammades Essex av en uppretad val. Det här var ett helt okänt beteende, aldrig tidigare hade en val gått till angrepp. Det 238 ton tunga skeppet sänktes, och besättningen på 20 man lyckades fly i tre mindre båtar. Med 4800 km till sydamerikanska kusten påbörjar de en flera månader lång resa som bland annat tvingar de överlevande att äta av sina döda kamrater.
 

Nathaniel Pilbrick har tagit del av dagböcker och anteckningar från överlevande, och gjort en väldigt grundlig research. Förutom att det förstås är ett storslaget och spännande äventyr så är det otroligt intressant att läsa om valfångsten, hur det riskfyllda och krävande arbetet gick till. Det är också sorgligt att läsa om den brutala jakten, men man får sätta det i sitt sammanhang. Det fanns en tid när människan trots allt inte visste bättre. Det berättas också om hur de fångar jättesköldpaddor och också råkar bränna ner en hel ö på Galapagos, en ö som aldrig återhämtat sig efter den händelsen.

Det är också intressant att läsa om hur livet i Nantucket var för de kvinnor som bara såg sina män några månader vart tredje år och tvingades driva runt hushåll och affärsverksamheter på egen hand. Hela samhället kretsar kring valen, det mytiska djur som invånarna i Nantucket var så beroende av men de flesta aldrig sett på riktigt. Det skapar en speciellt sort av människor.
 
Och sen är jag otroligt fascinerad av vad som händer med människor i extrema situationer. Vad händer i kroppen och vad händer i hjärnan? Blir man sammansvetsad som en grupp eller är det var man för sig? Hur viktigt är ledarskapet? Jag älskar att läsa den här typen av historier – på stormande hav eller ute på polarisen, och In the Heart of the Sea är helt fantastisk läsning som kvalar in i toppen på listan. 
 
Det är för övrigt den här händelsen som inspirerade Herman Melville att skriva Moby Dick. Och i december får biofilmen premiär.