Alla dessa vackra nederlag – Jess Walter

Italien 1962. Den unge hotellägaren Pasquale Tursi dagdrömmer vid klipporna i den lilla italienska byn Porto Vergogna när en båt närmar sig. Den vackra amerikanska skådespelerskan Dee Moray stiger ur båten; hon har tvingats lämna den kaotiska inspelningen av Cleopatra i Rom för att vila upp sig.
 
Dee är förtjusande, jordnära och glamourös och Pasquale blir bländad av den unga kvinnan. Hon blir i sin tur fascinerad av Pasquales artiga och respektfulla uppvaktning. Men snart kompliceras Dees vistelse av gamla kärleksaffärer, svek och filmbolagets vilja att slutföra inspelningen av Cleopatra en gång för alla.
 
Kommentar:

Alla dessa vackra nederlag är en bok att förälska sig i. Det är läsglädje hela vägen. Allra mest förälskar jag mig i det italienska – miljön och karaktärerna är fantastiska. Handlingen växlar både i tid och mellan Italien och USA, och det funkar bra, men jag hade gärna tillbringat mycket mer tid i Porto Vergogna. 

Det här är också en rik bok. Den innehåller många olika historier och väldigt många karaktärer. Det blir lite splittrat och lite skevt, men jag blir ändå charmad av berättelsen som helhet. 
 
Genremässigt ligger den nog någonstans nära feelgoodfållan, men det är inte en uppenbar feelgood. Den som låter sig lockas av det fina omslaget och den snirkliga fonten blir kanske besviken. Och de som ratar boken av samma anledning är kanske precis de personer som skulle uppskatta den allra bäst.
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 378
Utgivningsår: 2015
Första meningen: Den döende skådespelerskan anlände till hans by på det enda sättet man kunde komma direkt dit – i en båt som körde för motor in i viken, fräste förbi vågbrytaren och stötte emot änden på piren.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokparet.