Britannia Road – Amanda Hodgkinson

Silvana och Janusz är förälskade och nygifta när andra världskriget bryter ut. Silvana och den nyfödde sonen Aurek flyr till de stora skogarna i östra Europa. Janusz tvingas ut i kriget som soldat.
 
Efter sex långa år återförenas den lilla familjen och slår sig ned i den engelska staden Ipswich. Nu ska livet starta om på nytt, men kriget visar sig ha satt djupa spår.
 
Kommentar:

Det finns otaliga WW2-skildringar, men de flesta brukar sluta där den här romanen börjar. Kriget är slut, och det äkta paret som levt åtskilda i sex år ska återförenas. England är inte Polen, och kriget har satt sina spår hos både Silvana och Janusz. De har båda hemligheter och saker att dölja för varandra. Det är svårt. Sonen Aurek minns inte sin pappa, och han ser honom som fienden. Helst av allt vill han tillbaka till skogarna med sin mamma.

Jag tyckte väldigt mycket om att läsa den här boken. Men samtidigt så saknar jag en del. Jag hade gärna sett en fylligare historia. Mer fokus på Silvanas och Janusz första år när de var förälskade, och mer inblick i hemskheterna under kriget när de var åtskilda och kämpade för att överleva. Det hade gett större förståelse för dem och deras val. Nu är det lite väl mycket på ytan. Liksom Aurek och hur han anpassar sig till ett vanligt liv. Jag vill gräva djupare, jag vill veta mer. Det är en bra historia men det känns som att den hade kunnat göras ännu bättre.
 
Fakta:
Originaltitel: 22 Britannia Road
Förlag: Historiska Media
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Cattis boktips