Store bror – Lionel Shriver

När Pandora plockar upp sin äldre bror Edison på flyplatsen, känner hon inte igen honom. Under de år som gått sedan sist, har den en gång smala, hippa New York-jazzpianisten gått upp så mycket att han tycks ha förvandlats till någon annan. Varför? Vad har hänt?
 
För Pandoras man, Fletcher, en manisk cyklist som numera ratar de rätter som Pandora älskar att laga till honom, blir broderns besök en pina. Till slut ger han sin fru ett ultimatum: Det är han eller jag.
 
Kommentar:

Lionel Shriver har gjort det igen. Hon levererar en fullträff. Hon är helt fantastisk när det gäller att berätta en historia. Allt är så genomtänkt och hänger ihop, alla detaljer finns där av en anledning, inget lämnas åt slumpen, och det finns en kraft och en tyngd bakom i princip vartenda ord. Karaktärerna är sådär kantiga som de alltid är. Svåra att direkt sympatisera med, men så mänskliga. 

Det handlar om det komplicerade förhållande till mat som så många har. Antingen äter man för mycket, man äter för lite, man äter fel, man äter rätt, man oroar sig för vikten, man unnar sig, man späker sig. Hur alla våra möten sker i samband med mat – middagsbjudningar, fika på stan och så vidare. Det ska bjudas och det ska ätas. Om hur vi definierar människor utifrån deras kroppsstorlek, och om hur rädda vi är för att säga något fel. Och alla de frågeställningarna ihop med den här speciella familjedynamiken och personerna blir till en helt fantastisk historia. Jag berättar inte mer om handlingen än så. Det räcker med att veta det, och sedan låta handlingen växa fram. Som alltid kan det ta vägen åt vilket håll som helst. Och det gör det också.
 
Lionel Shrivers egen bror dog till följd av sin övervikt så man kan ju ana att det finns en del personliga erfarenheter och tankar som lyfts i den här boken.
 
Nyfiken på mer av Lionel Shriver? Se också Dagen efterDubbelfelVi måste tala om Kevin och Priset man betalar
 
Fakta:
Originaltitel: Big Brother
Förlag: Ordfront förlag
Antal sidor: 319
Utgivningsår: 2015
Första meningen: Jag måste ställa mig frågan huruvida maten har varit inblandad i någon av de riktigt stora höjdpunkterna i mitt drygt fyrtioåriga liv.
 
Finns på Bokus och Adlibris.