Sonen – Jo Nesbø

Sonny Lofthus är professionell syndabock. Han ­erkänner andras brott och sonar deras fängelsestraff mot dagliga heroindoser.

Hans liv rasade samman under tonåren när hans far – en av de bästa brottsutredarna någonsin – sköt sig själv till döds. Fadern efterlämnade ett brev där han erkände att han var i händerna på den värsta sortens människor.

Efter att ha suttit på Norges mest flyktsäkra fängelse i tolv år får Sonny höra något som förändrar allt. Han rymmer. Och han har mycket att hämnas.

Kommentar:

Efter tio Harry Hole-romaner har Jo Nesbø laddat om och börjat på ny kula. Och jag var fundersam innan jag började läsa. Hur skulle det fungera? Skulle jag sakna Harry Hole? Skulle det kännas som en dålig kopia? Men jag hade inte behövt oroa mig. Som den skickliga författare han är så lyckas han skapa en helt ny historia. Det finns inga jämförelser eller liknelser med hans gamla romanhjälte. 
 
Det som är sig likt är det mörka Oslo. Den undre världen, kriminaliteten, korruptionen och knarket. Och det är en spännande och smart skriven historia. Men inte helt självklar. Det tog ett tag för mig att komma in i berättelsen och för huvudpersonerna att komma till liv, men så småningom tog det fart och de dryga 500 sidorna gick som en dans att läsa.
 
Även om jag hoppas på en uppföljare så är det inte Harry Hole-klass. Det är bra, men inte bita på naglarna bra.
 
Fakta:
Originaltitel: Sønnen
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 540
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg och Zellys bokblogg.