Jakthundarna – Jørn Lier Horst

William Wisting är en erfaren utredare vid polisen. Han är samvetsgrann, noggrann och sympatisk. Hela sitt yrkesliv har han ägnat sig åt att jaga brottslingar, men plötsligt kastas rollerna om. Wisting stängs av från sin tjänst efter misstanke om att ha fabricerat bevis i en sjutton år gammal mordutredning. Mannen som dömdes för brottet har släppts. Och Wisting angrips av både kollegor och media.
 
Utan tillgång till polisens resurser inleder Wisting en egen utredning för att ta reda på sanningen. Han får hjälp av sin dotter, som är kriminalreporter, men de är långt ifrån att lösa gåtan när en ung kvinna försvinner och det kopplas samman till det tidigare mordet. Nu börjar jakten för att hitta henne i tid.
 
Kommentar:

Norsk krim brukar vara bra. Jakthundarna har förärats med Glasnyckeln (2013) vilket också brukar vara ett gott tecken. Att Jørn Lier Horst dessutom jämförs med Jo Nesbø lägger jag ingen större vikt vid, det gör varenda ny norsk deckarförfattare.

Just jämförelsen med Nesbø haltar en aning. Det finns inte så mycket mer gemensamt mer än att de båda är norrmän. Och kanske att Wisting har en stamkrog precis som Harry Hole har. Men i övrigt så finns här inget av Nesbøs mörker eller Holes trasighet. Wisting är en ganska vanlig figur, tråkig om man så vill. Det finns absolut inget hos honom som sticker ut, som gör honom intressant.
 
Det gäller för övrigt alla karaktärerena i boken, de är alla rätt så blekt gestaltade. Det känns som att jag läser en bok mitt i en serie, att jag borde känna till de här karaktärerna bättre och allt vad de har upplevt. Och senare upptäcker jag att det här faktiskt är åttonde boken om William Wisting. Det förklarar en hel del.
 
Själva storyn är däremot intressant och en riktig bladvändare. Det går snabbt och lätt att läsa. Det är spännande, men oblodigt och icke-våldsamt. Slutet blir något för hastigt, men jag gillar det här och kommer defintivt att läsa kommande böcker i serien. 
 
Fakta:
Originaltitel: Jakthundene
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 398
Utgivningsår: 2015
Första meningen: Regnet kom i kraftiga skurar som slog mot rutan. 
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är En och annan bokJohannas deckarhörna och Bokstugan.