Tills kärleken skiljer oss – Anna Lönnqvist

När Susanna träffar sexton år yngre David förändras allt hon någonsin trott på. Åtrån leder till att hon överträder tabun, och snart har hon trasslat in sig i en härva av osanningar. Hon ljuger inte bara för sina närmaste utan även för sig själv.

I andras ögon är hon fortfarande mitt i livet, tryggt gift och ett praktexemplar när det gäller att bete sig rätt. Men inom henne växer sig tvivlet allt större. När hennes man visar sig vara långt ifrån den stabile och pålitlige make hon trott, får fasaden allt större och djupare sprickor. Vågar hon överge idealen, lyssna till sitt hjärta och vara sann mot sig själv? Eller är allting redan för sent? 

Kommentar:
Det känns som att jag läst flera böcker på lite samma tema den senaste tiden: 40-nånting-årig kvinna med problem i äktenskapet som skaffar en yngre älskare. Och som 40-årig kvinna i ett äktenskap får jag hoppas att det är slumpen som har styrt mina bokval och inget annat…. 😉 Därmed inte sagt att det känns som att jag läst just den här historien förut. 
 
Det här handlar om Susanna, 41 år och marknadschef, just tillbaka från jobbet efter sin föräldraledighet. Maken Philip är karriärfokuserad och flänger och far på tjänstresor runt om i Europa. Inte alls särskilt sugen på att vara pappaledig vilket förstås skapar ytterligare en spricka i deras redan söndriga äktenskap. På ytan är allt så perfekt med den nya villan, den påkostade inredningen och de fina vinerna. Men under ytan är verkligheten en annan.
 
Det blir extra påtagligt när Susanna blir chef över David, som dessutom är Philips brorson. De inleder en hemlig relation som är fel på så många sätt. Men om det är så fel, varför känns det då så rätt? Och när Philip på egen hand beslutar att avbryta sin föräldraledighet, tacka ja till en topptjänst och flytta med familjen till London, ställs allt på sin spets.
 
Både Susanna och Philip är karaktärer som man bara vill rycka ut ur boken och ge en utskällning. Philip är ett praktsvin och att Susanna tolererar honom är svårt att förstå. Men samtidigt inte – jag tror det finns väldigt många Susannor där ute. Och tyvärr en hel del Philipar också. Hur irriterad jag än blir på Susanna, på hennes passivitet, hennes blindhet, hennes lögner, hennes svartsjuka och hur hon trasslar in sig, så har jag ändå sympatier för henne. Philip däremot, not so much. Om jag hade fått önska hade jag gärna sett Philip mer nyanserad, det hade blivit en ännu mer intressant historia om även han fått några sympatiska drag.
 
Men jag tycker ändå att det här är en riktigt bra relationsroman och en klart godkänd debut av Anna Lönnqvist. En debut som ger mersmak.
 
Fakta:
Antal sidor: 415
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Susannas mobiltelefon surrade envist på nattduksbordet bredvid henne.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Västmanländskan, Alex bokhylla och Feelgoodbibliotekarien.