Efter festen – Lisa Jewell

Lisa Jewells debutroman Ralphs party kom ut 1999 och blev en sån där bok som fastnade i minnet hos många. Dock inte hos mig, jag tyckte inte att den var särskilt märkvärdig, och jag kan inte på rak arm framkalla några direkta minnen från den. Mer än att jag tyckte den var sådär. Efter festen är alltså fortsättningen, vad hände sen med Jem och Ralph?

När vi återser Jem och Ralph har det gått drygt tio år. Festen är slut. Tvåsamheten har blivit till tvåbarnsträsk. Är det så här det blev? Är det här allt? Livet är inte längre lika roligt. Jem och Ralph går omkring och är lite småsura och småbittra på var sitt håll, utan att prata med varandra. Lite uppgivna. Ska det vara så här resten av våra liv? Småbarnsföräldrar och 40-årskrisande på samma gång är mycket att hantera.

Efter festen är en lite bakvänd historia, om man jämför med hur den här typen av böcker brukar vara. Vanligen är upplägget tjej möter kille, tycke uppstår och efter diverse turer får de varandra. Här har killen och tjejen redan ihop det, och bit för bit får vi istället se hur deras relation bryts ned och hur de driver ifrån varandra.
 
Och det är ganska lätt att känna igen sig i Jem och Ralph. Jag tror att alla som levt i en längre relation har varit där, i större eller mindre grad. Det är lätt att tappa bort sig och gå vilse, att sluta prata med varandra, att sluta se varandra. Det behöver inte vara lika turbulent som det blir för Jem och Ralph, men det går ändå att relatera till allt som händer.
 
Efter festen är klart läsvärd, och den funkar även om du inte läst Ralph’s party
 
Fakta:
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 443
Utgivningsår: 2013 (2010)
Första meningen: Den tolfte årsdagen av Ralph och Jems första kyss infaller en sval, torr onsdag i början av mars.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Feelgoodbibliotekarien.