The Best Thing That Never Happened To Me – Laura Tait & Jimmy Rice

Jag är väldigt svag för romcom-böcker på temat ”the one who got away”. Första kärleken en andra gång och nostalgifaktorn är en oslagbar kombination (lex Mhairi McFarlane). När historien förpackas med ett sånt här läckert omslag, och dessutom är skriven av en författarduo (lex Strandberg/Bergmark-Elfgren, Crohn/Levithan) så höjs förväntningarna ytterligare ett snäpp. Det borgar för god läsning.

Det här handlar om Holly och Alex. På nittiotalet var de bästa vänner. De tillhörde inte samma gäng men hängde ihop och var varandras stöd när det krisade. När Holly behövde skjuts hem från något party mitt i natten. När Alex mamma dog. Och när Holly klädde ut sig till Kyle Minogue och behövde en matchande Jason Donovan, då fanns Alex där. 

Så åker Holly till universitetet, Alex blir kvar i den lilla hålan Mothston, och de förlorar kontakten utan att ha berättat för den andre att de känner mer än bara vänskap. 

2010, elva år senare, får Alex jobb i London som lärare och flyttar dit. Med sig har han Hollys mailadress, (som hans pappa fått av hennes mamma, liten stad etc.), och han kontaktar henne. Det blir inte början på en underbar vänskap som det brukar heta, utan det blir snarare fortsättningen. De plockar upp tråden direkt och åren suddas ut.
 
Men allt är sig inte likt. Holly som var ambitiös och äventyrslysten, som drömde om att resa jorden runt, jobbar som PA på ett stort företag och har ihop det med sin chef Richard. Ett hemligt förhållande, men bara Richard får sin befordran så kommer det att bli annorlunda. Alex är mer sig lik, grubblande och analyserande, och att han dyker upp får Holly att börja fundera över sitt liv och sin relation.  
 
Det här är inte världens mest originella storyline. Men den är otroligt fyndig och välskriven. Gott om twister, mycket humor och mycket 90-talsreferenser. Laura Tait och Jimmy Rice är journalister i grunden och kompisar sedan länge, och det bidrar säkert till att språket och dialogen flyter på så bra och övergångarna mellan kapitlen känns sömlösa. Historien berättas växelvis ur Hollys och Alex perspektiv, och hoppar i tid mellan 1999 och 2010, men det är hela tiden samma ton och känsla.
 
Det är en trovärdig historia med trovärdiga karaktärer som man genast fattar tycke för. Det känns äkta. Mycket underhållande läsning, mycket brittisk, och det bara skriker filmmanus.
 
The Best Thing That Never Happened To Me finns just nu ute som ebok, i juli kommer pappersboken. E-boken finns att köpa för endast 36 spänn på Bokus/Dito. Och det mina vänner, är den lätt värd.
 
Fakta:
Förlag: Transworld Publishers
Antal sidor: 269
Utgivningsår: 2014
Första meningen: ”They say you should never go back but everyone does. Everything comes back for a second go. Look at flares. And Wispa Gold. And Take bloody That.”