Kvinnan som gick till sängs i ett år – Sue Townsend

Samma dag som Evas barn flyttar hemifrån, går hon och lägger sig. Och stannar där. I sjutton år har hon velat skrika till världen: Stopp! Jag vill kliva av! Och nu har hon äntligen fått chansen.

Hennes man, astronomen Brian, som redan har problem med sin besvärliga älskarinna, blir förstås upprörd. Vem ska nu laga hans middag? Eva vill bara ha uppmärksamhet, klagar han. Och ryktet sprider sig om Evas lilla motståndsrörelse – snart har hon fans som belägrar huset och vill ta del av hennes visdom… 

Kommentar:
Jag har varit ett stort fan av Sue Townsend sedan hennes underbara böcker om Adrian Mole. För två år sedan gav Penguin ut alla de åtta böckerna i nyutgåva, och jag återupptog min bekantskap med Adrian. De böckerna är fantastiskt roliga och Adrian håller fastän han i sista boken uppnått en ålder av 39 1/4 år.
 
Tyvärr är inte det här det minsta likt Adrian Mole. Det är inte samma skärpa och udd i Sue Townsend längre. Satiren finns där, men den är inte lika vass. Kanske har det att göra med hennes hälsotillstånd: diabetes, synskada och den njurtransplantation hon genomgick för ett par år sedan som gör att tonen här är deprimerande och inte alls lika rolig.
 
Jag tycker den påminner en del om Dawn French En liten smula underbar, både i ton och tema – medelålders kvinnor med dysfunktionell familj som genomgår en livskris. Ingen av böckerna framkallar några större skratt utan båda är ganska bleka och lättglömda.
 
Fakta:
Originaltitel: The Woman Who Went To Bed For a Year
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 358
Utgivningsår: 2013
Första meningen: När de hade gått låste Eva dörren och drog ur telefonjacket.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Feelgoodbibliotekarien, Enligt O och och dagarna går…