I farans riktning – Viveca Sten

Det är vinter på Sandhamn och snöstormen viner. På julafton tar en rädd och jagad kvinna den sista båten till ön. På annandagen hittas ett lik på stranden utanför Seglarhotellet och kriminalinspektör Thomas Andreasson får avbryta sin julledighet.

Snart står Thomas inför ett fall med en hotad känd krigskorrespondent, främlingsfientliga strömningar och en ovanligt utstuderad mördare. Medan han söker efter den gemensamma nämnaren inträffar ytterligare dödsfall. 

Samtidigt brottas barndomsvännen Nora Linde med sina egna problem när hennes yrkesmässiga heder sätts på spel. Nora tvingas fatta ett beslut som för alltid kommer att förändra hennes liv.

Kommentar:
I farans riktning är Viveca Stens sjätte av tio planerade Sandhamnsdeckare. Det är inte lika mycket Sandhamn och skärgårdsmiljö i den här boken eftersom stora delar av mordutredningen pågår inne i stan. Det känns skönt tycker jag, ett förflyttat fokus men ändå är Sandhamn i högsta grad med i handlingen. Det är också skönt att Nora inte alls har med mordutredningen att göra utan har fullt upp med sina egna problem, både privat och jobbmässigt. Hon är ingen nyfiken-i-en-strut-efterhängsen-Erika á la Läckberg.

Den här gången är handlingen också mer politisk och samhällsmedveten än tidigare, med främlingsfientlighet och ett SD-liknande parti som spelar en stor roll i allt som händer. 

Jag gillar Sandhamnsdeckarna, det är som alltid okomplicerad och avkopplande läsning. Det är lika mycket fokus på huvudpersonernas privatliv som mordgåtan, något som jag tycker om. Perfekta böcker för ledighet eller att rensa hjärnan – men det betyder inte på något sätt att det är lättlösta och enkla mysterier, ofta tar det till sista kapitlen innan sista pusselbiten faller på plats.

Fakta:
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 378
Första meningen: Bara hon kom ut till Sandhamn skulle allt bli bra.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Books ABC och Lottens bokblogg.