Miss Peregrines hem för besynnerliga barn – Ransom Riggs

Omständigheterna kring hans farfars död tar Jacob till en avlägsen ö utanför Wales kust och de fallfärdiga ruinerna av Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Bland dess övergivna rum och ekande korridorer inser Jacob att barnen från hans farfars skrönor kan ha funnits i verkligheten. Att de måste ha varit mer än bara märkliga – kanske till och med farliga. Men framförallt står det klart: De underliga barnen är fortfarande vid liv.

Kommentar:
Det vilar något kusligt över gamla, svartvita foton. Något som sätter igång fantasierna och skapar vemodiga eller obehagliga historier bara genom att man tittar på dem. För även om det är helt vanliga bilder så klingar de av sorg eftersom personerna på bilderna inte längre är i livet. Jag har ibland köpt vackra fotoalbum på loppisar, fyllda med bilder från svunna tider, och det är fascinerande att sitta och studera dem. Vilka var de? Hur levde de? Var finns deras barnbarn och barnbarnsbarn? Det är omöjligt att inte skapa historier om dem i sitt huvud.

Och då är det ändå helt vanliga foton, inte som de foton Ransom Riggs samlat på sig som är verkligt kusliga. En del uppenbart manipulerade, en del bara… mystiska eller obehagliga. De bilderna ligger till grund för historien om Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. De finns också med i boken, och för mig är alla de här fotografierna den stora behållningen. De är verkligen fascinerande.
 
Men historien är också bra. Ett övergivet kråkslott, en träskmark och en isolerad by skapar den rätta omgivningen för Jacobs jakt efter sin farfars förflutna. Även om den är skriven för unga vuxna så passar den även för oss lite äldre.
 
Och jag tror det kan bli en alldeles utmärkt film, i händerna på Tim Burton. Det låter ju synnerligen lovande med honom som regissör. Filmen får premiär nästa sommar. I väntan på den går det bra att läsa uppföljaren, Spökstaden, som precis kommit ut på svenska.
 
Fakta:
Originaltitel: Miss Peregrine´s Home For Peculiar Children
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 383
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Jag hade just börjat acceptera att mitt liv skulle bli helt vanligt, när högst ovanliga saker började hända.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokträdet, Fridas bokhylla, Tonårsboken och Hundöra.