Gården – Tom Rob Smith

Ända tills Daniel får ett uppjagat telefonsamtal från sin far tror han att hans föräldrar njuter av en fridfull, välförtjänt pensionering på en idyllisk lantgård i Sverige. Tilde och Chris har sålt sitt hus och sin firma i London och sagt adjö till England för att starta ett nytt liv utanför Falkenberg i Sverige. 

Daniel gör sig beredd att resa till Sverige. Men innan han hinner så långt dyker mamma Tilde upp i London. ”Jag är övertygad om att din far har pratat med dig. Allt den mannen har sagt är lögn. Jag är inte galen. Jag behöver ingen läkare. Jag behöver polisen.”

Modern gömmer sig i Daniels lägenhet och berättar där om tiden i Sverige som innefattar mörka hemligheter, en försvunnen ung kvinna, avskyvärda brott och en konspiration där hans egen far är delaktig. Och när fadern ringer nästa gång är det för att försäkra sig om att Daniel håller kvar Tilde i lägenheten tills han själv är på plats och kan ta hand om henne. 

Kommentar:
Det här är en intressant historia, på många sätt. Först är den skriven av en engelsman, med liknande bakgrund som bokens huvudperson Daniel. Hans mor är svenska och hans far engelsman. Dessutom har han varit med om samma händelser som i bokens inledning – telefonsamtalet från fadern, modern som drabbats av psykos men modern själv hävdar att det är en konspiration som fadern ligger bakom. Men vad som sedan händer är fiktion.
 
Och det är en bra historia. Bit för bit berättar modern om händelserna i Sverige och försöker övertyga Daniel om att hon inte är sjuk, det är fadern som ligger bakom. Och bit för bit tvingas Daniel inse att allt han trott om sina föräldrar inte är sant. Och om det inte stämmer… vad är det då mer som inte stämmer…? Vem ska han tro på? Har hans mor blivit galen? Eller är det hans far som är inblandad i kriminella aktiviteter? Precis som Daniel i boken så vet man som läsare inte heller vad man ska tro. Vem talar sanning? Finns det en sanning?
 
Det här är en psykologisk thriller med många oväntade vändningar, förpackad med ett snyggt och suggestivt omslag, och utgiven på det lilla förlaget Stimpla Publishing, vilket gör det extra roligt att läsa den. Jag tycker dock inte att det är en helgjuten historia, den har sina brister och då tänker jag framför allt på det futtiga slutet. Men den är helt klart nog intressant för att läsas.
 
Fakta:
Antal sidor: 330
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Fram till det där telefonsamtalet hade det varit en helt vanlig dag.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Och dagarna går… och Lottens bokblogg.