Fyren mellan haven – M. L. Stedman

Efter fyra uppslitande år vid första världskrigets västfront återvänder Tom Sherbourne till Australien och tar anställning som fyrvaktare på Janus Rock, en ensligt belägen ö nästan en halv dagsresa från kusten. Omgiven av havets tomma vidder och med sin unga hustru Isabel som enda sällskap, hoppas Tom finna ro för sin sargade själ.

En aprilmorgon några år senare spolas en båt upp på stranden och i den vinddrivna farkosten finner fyrvaktarparet en död man och ett levande spädbarn. Tom vill först låta underrätta myndigheterna, men Isabel, som genomlidit tre missfall, ser barnet som svaret på alla hennes böner, som en gåva direkt från Gud. Mot bättre vetande beslutar de sig för att behålla den lilla flickan och låta världen tro att hon är deras dotter. Det är först två år senare, när de återvänder till fastlandet, som paret inser att den händelse som gett deras tillvaro en mening samtidigt slagit en annan människas liv i spillror.

Kommentar:
Jag har några orealistiska livsdrömmar, saker som jag oförklarligen drömmer om att göra men som jag aldrig kommer att förverkliga. Det ena är min seglardröm som jag skrivit en del om. Att segla jorden runt på ett flytande hippiekollektiv vore helt underbart – men i praktiken är det absolut inget som passar min bekväma och trygghetsknarkande person. Den andra grejen är att bo helt själv på en karg och öde ö, ensam med elementen och årstiderna, fast tryggt ombonad i min fyrvaktarbostad. Den grejen ligger lite närmare till hands för mig, men är ändå orealistisk på grund av att jag inte bara kan stänga av mitt liv här hemma. Så jag läser istället.

Och min ölängtan gör att jag känner alldeles extra för den här boken, där kan jag få leva mig in i Tom och Isabels isolerade tillvaro som fyrvaktare på Janus Rock. Jag går alltid igång på karga miljöer, och här är miljöbeskrivningarna alldeles utsökta. Tillvaron på ön beskrivs på ett levande sätt, man riktigt känner vinden och saltstänken från havet. Det här är M.L Stedmans debutroman, och hon har gjort det imponerande bra.
 
Men det är inte bara en tilltalande miljö. Det är också ett intressant moraliskt och etiskt dilemma. Att Tom och Isabel väljer att behålla barnet som sitt eget är inte svårt att förstå, men vad deras beslut sedan leder till är ingenting annat än hjärtskärande. Vad är rätt och vad är fel? Inget i den här historien är svart eller vitt. Det är omöjligt att döma någon för de beslut som fattas, men det betyder ändå inte att det är de rätta besluten.
 
Jag tycker riktigt mycket om Fyren mellan haven. Det är en fängslande, förtrollande och mycket välskriven historia.
 
Fakta:
Förlag: Massolit
Antal sidor: 378
Utigvningsår: 2014
Första meningen: Dagen för miraklet satt Isabel på knä vid kanten av klippan vid det lilla, nytillverkade korset av drivved.
 
Finns på Bokus och Adlibris.