Nyttiga människor – David Qviström

I över tio år har journalisten David Qviström rapporterat om migranters situation och migrationspolitik. Nyttiga människor är hans andra bok, en väldigt stark och gripande reportagebok som ger röst både åt människor på flykt och politiker som bestämmer.

Questi sono i nostri morti. Detta är våra döda. Boken både börjar och slutar med de tragiska händelserna i Lampedusa hösten 2013, då fler än 600 migranter miste livet i tre olika båtförlisningar då de försökte korsa Medelhavet och nå tryggheten i Europa. Det är ohyggligt att tänka på alla som omkom eller de som överlevde men förlorade sina anhöriga. Men också invånarna på de små öarna som tar emot båtflyktingarna, som hjälpbehövande i nöd eller som döda kroppar uppsköljda på stranden. 

Det är så lätt att fastna vid siffror och antal när man pratar om migration. Men bakom varje siffra finns en människa, ett livsöde, med sin egen historia. David Qviström har träffat några av dem och låter dem berätta. Människor i Sverige, Kosovo, Ukraina, Mauretanien. Dublinpojkar och kärleksmigranter. De som lever gömda och papperslösa någonstans i vårt land, eller i väntezon på flygplatser, i ett ingenting, väntande på besked, eller de som blivit tillbakaskickade till sitt hemland och lever i smuts och misär, där barnen pratar perfekt svenska och längtar tillbaka till det enda hem de känner till. Och den unga kvinna som bor tillsammans med 15 andra i en trea i Bergsjön och tycker att hon lever ett bra liv här i Sverige – att sälja Faktum, köpa mat på Ica och sedan sitta där i lägenheten. Det är ett gott liv för henne. 

Men David Qviström låter inte bara de som inte har någon röst komma till tals. Han talar också med politiker, EU-kommissionärer och ministrar, och det är en nyanserad bild som växer fram. Allt är inte svart eller vitt. De som har makt är inte automatiskt onda, om man nu vill dela upp tillvaron i onda och goda. Migrationsminister Tobias Billström framstår i ett mer positivt ljus än jag tidigare sett honom. 
 
Nyttiga människor heter boken, och det är en mycket nyttig bok att läsa. Lärorik, stark och gripande. Det handlar om ansvar. Om gränser. Vem får korsa en gräns? Vilket ansvar har Sverige? EU? Vem är det som bestämmer? Ska vi prata om människor eller volymer? Det handlar om människosyn och människovärde. Om humanism.
 
Människor flyr undan brinnande krig, svält eller fattigdom, människor dör i flyktingläger eller på väg till Europa och Sverige, EU ökar på sin gränsbevakning och sätter in drönare. Det är vi mot dom. Samma Europa som för 150 år sedan såg femtio miljoner människor utvandra till Amerika. 1,3 miljoner var svenskar. Förra året fick 116 500 personer uppehållstillstånd i Sverige. En droppe i havet, och visst har vi plats för fler.
 
Fakta:
Antal sidor: 431
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Från land syns ljusen nu.
 
Finns på Bokus och Adlibris.