En liten värld – Åsa Hellberg

Har man ingen reskamrat får man väl följa efter någon som är på väg till Arlanda, tänker Elsa, 70-årig änka som inte längre vill sitta ensam i Farsta.
 
Isabella, före detta filmstjärna, blir fortfarande igenkänd för sitt vackra ansikte. Vid 50 står hon i ett vägskäl och funderar på vad hon ska göra av sitt liv.
 
Carina, Isabellas färgsprakande väninna, bor i England och blev nyligen lämnad av sin man för en yngre talang. När allt vänds upp och ner drar hon med sig Isabella in i ett nytt projekt: de ska bo och arbeta tillsammans på den engelska landsbygden.
Slumpen, eller om det kanske är ödet, för samman Elsa med Carina och Isabella och de tre kvinnorna får stor inverkan på varandra. 
 
Kommentar:

Att sjunka ner i En liten värld var precis vad jag behövde den här sista, stressiga veckan inför jullov och klappinslagning.

En liten värld är feelgood med fart. För fart är det i Elsa, Isabella och Carina. Jag tycker också att det är kul med lite äldre huvudpersoner. Och med äldre menar jag just äldre än mig själv, inte gamla, för gamla är det sista man kan kalla Isabella och Carina.  

Det händer mycket i den här historien. Det är många trådar att spinna på, många sidohistorier, och till en början tyckte jag att det spretade väldigt mycket. Men det visade sig att Åsa Hellberg var smartare än jag eftersom allt knöts snyggt ihop på slutet. Med allt som händer på samma plats blir det nästan farsartad komik, fast på ett bra sätt.
 
Det finns humor, värme, relationer och framförallt en glädje som genomsyrar hela boken. Livsglädje, livslust och mod och en positiv känsla som stannar kvar. En perfekt liten karamell att lägga under granen, till mamma, syrran eller väninnan – alldeles nyutkommen i pocket är den också.
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 308
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Varför Elsa valde att ställa sig i korsningen utanför Stockholms Central vid exakt den tidpunkten kunde hon efteråt inte säga, däremot visste hon varför hon valde att följa efter blondinen som kom småspringande med en liten resväska i handen.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Kattugglan.