Brilliance – Marcus Sakey

År 1980 föddes i USA ett stort antal barn med unika förmågor. Nu, trettiofem år senare, växer motsättningarna mellan de vanliga människorna och de specialbegåvade. Nationen håller på att slitas isär av en rad inhemska terroristattacker och allt pekar på att det är välorganiserade grupper av militanta specialbegåvade människor som står bakom attentaten.
 
Agenten Nick Cooper jobbar för en statlig myndighet som spårar upp misstänkta terrorister. Han är själv specialbegåvad och han är den bäste i sitt slag. I ett desperat försök att avvärja en monumental terrorattack, lämnar han sin organisation för att närma sig terroristerna på egen hand. Plötsligt är han jagad från alla håll. Och lika plötsligt inser han att världen inte är så svart och vit som han tidigare trott.
 
Kommentar:

Om du är sugen på att läsa en actionfilm så är det här helt rätt bok. Om man som jag inte är sådär överdrivet förtjust i actionfilmer så är det här följaktligen inte heller min typ av bok. Men efter en halvseg inledning så tar det fart och mynnar ut i en hyfsat spännande historia.

Jag tycker dock inte om Sakeys sätt att skriva. Han svänger sig med märkliga liknelser och formuleringar (typ han hängde tyngdlös som en ballong med öppen mun) varvat med snabba klipp och scenbyten. Karaktärerna är för platta och stereotypa. Den tuffe hjälten, den sexiga bruden, den trogna och moderliga kvinnan och så vidare. Alla kvinnor beskrivs för övrigt som snygga eller sexiga. Eller snygg men med isvatten i ådrorna. Men med nästan fem stjärnor i betyg på Amazon är det uppenbarligen en uppskattad bok i sin genre. Den är bara inte för mig. 

Brilliance är första delen i en planerad trilogi och håller just nu på att bli film med Will Smith och Noomi Rapace i huvudrollerna. Det är en bra första del i en triogi – den slutar inte med en cliffhanger eller mitt i någonting, utan man kan lugnt läsa del ett och nöja sig med det, utan att frustrerat behöva vänta in de kommande delarna. Eller kanske ännu hellre bara se filmen. Jag tror den gör sig bättre på bioduken än i bokform.

Fakta:
Förlag: Bokfabriken
Antal sidor: 458
Utgivningsår: 2014

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Mina boktips.