Det hänger en ängel ensam i skogen – Samuel Bjørk

Mordutredaren Mia Krüger har lämnat polisen och bosatt sig på en ö. Dit kommer hennes gamle kollega, den godmodige kriminalkommissarien Holger Munch, för att övertala henne att återvända till jobbet. Han behöver hennes hjälp i ett skrämmande och besynnerligt fall. En flicka har hittats hängande livlös i skogen med en skolväska på ryggen och en lapp om halsen: ”Jag reser ensam.” 
 
Mycket pekar på att den hänsynslösa mördaren kommer att slå till igen och Krügers efterforskningar leder till ett sex år gammalt fall där ett spädbarn kidnappats från en förlossningsklinik. Men utredningen blir mer personlig än vad Munch och Krüger har tänkt sig. Och snart går det upp för dem att de själva blivit en bricka i mördarens cyniska dödsspel.
 
Kommentar:

Mia Krüger är en sorts korsning mellan Lisbeth Salander och Harry Hole. Supersmart, snygg och svarthårig – men trasig, super och knaprar tabletter och räknar ner dagarna till sitt självmord. Holger Munch är motsatsen. Hans enda last är cigaretter – men med en exfru och ett komplicerat förhållande till sin vuxna dotter, en äldre mans godmodighet och lågmäldhet tycker jag att han är besläktad med Erlendur Sveinsson. Och svag som jag är både för Harry och Erlendur så växer både Mia och Holger fram till två personligheter som jag gillar och gärna fortsätter följa.

Den här historien är innehållsrik och många olika karaktärer figurerar. Eftersom det är första boken av gissningsvis flera med den här utredningsgruppen så är det många personer att introducera. Mordgåtan är ett snårigt fall. Det är många ledtrådar, villospår och cliffhangers. Där har jag min största kritik mot boken, det tar alldeles för lång tid för samma händelseförlopp att fortsätta, det kan ta flera kapitel innan man återvänder till den där speciella, spännande delen. Jag tycker inte heller att allt får en logisk upplösning eller förklaring, men det är helt okej. Jag tyckte det var vansinnigt spännande hela vägen och vände blad som en besatt.
 
En bra sak är att det inte är en särskilt våldsam bok. Det är ju ohyggliga saker som händer, döda flickor som hänger i träd, men det skildras inte på ett grafiskt eller närgånget sätt. Det är inget onödigt frossande i lidande och detaljer, vilket kan vara ganska så skönt.
 
Fakta:
Originaltitel: Det henger en engel alene i skogen
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 447
Utgivningsår: 2014
Första meningen: 28 augusti 2006 kom en flicka till världen på förlossningen på Ringerike sjukhus i Hønefoss.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Deckarhuset, Lottens bokbloggJohannas deckarhörna och Vargnatts bokhylla.