It Must Have Been the Mistletoe – Judy Astley

Thea har precis blivit dumpad av sin pojkvän som hellre vill lägga tiden på sin uppfödning av utställningspudlar. Hon tar inte alltför hårt på uppbrottet, de var aldrig särskilt rätt för varandra. Men det är jul, och det känns ändå jobbigt att vara ensam när alla hennes syskon har familjer.
 
Theas föräldrar Anna och Mike ska skiljas. Men det är en vänskaplig, som de kallar det ”skandinavisk”, skilsmässa, och vill fira avslutet och uppbrottet med en stor familjetillställning i Cornwall. Det ska bli barbecue på stranden, långa promenader, massor av god mat och gamla heminspelade filmer för att minnas allt roligt som hänt under åren. Så Thea och hennes syskon Jimi och Emily med familjer följer med, något tveksamma till arrangemanget. 
 
Väl i Cornwall dyker plötsligt Annas nya partner upp, liksom Mikes nya kvinna. Aningen obekvämt och komplicerat blir det, var ska alla få plats? Och till råga på allt blir det snöstorm och alla blir insnöade utan möjlighet att ta sig därifrån. Men under misteln kan det hända grejer…
 

Julen handlar mycket om familj för mig, om att ha trevligt, umgås och gärna i stora sällskap. Det här låter som ett perfekt sätt att fira jul, hyra ett stort hus och bara vara. Minus komplikationerna då förstås. Men utan komplikationer, ingen rolig historia. 

Det här är helt okej underhållning. Jag får lite vibbar av Lucy Dillon, hemtrevligt och familjärt. Vissa av karaktärerna är utvecklade och intressanta – som Thea, Sean och Anna. Men vissa förstår jag inte ens vad de gör i boken då de enbart är med som namn och embryo till att bli intressanta. Själva berättelsen är större än berättandet, det här är en kul idé som kanske hade blivit ännu bättre i händerna på en annan författare.
 
Men som julläsning är det här helt okej!
 
Fakta:
Förlag: Transworld
Antal sidor: 352
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.