Mannen utan hjärta – Camilla Grebe och Åsa Träff

En kvav sommardag hittar Miguel Alemany sin sambo, antikhandlaren och mediaprofilen Jussi Ståhl, brutalt mördad i sitt hem på Södermalm. Jussi har skjutits till döds och därefter har hjärtat skurits ur kroppen och placerats i en antik silverskål, som ett groteskt stilleben.

Psykologen Siri Bergman erbjuds i samma veva jobb inom polisens gärningsmannaprofilgrupp av sin gamle studiekamrat och vän Vijay. Hon hamnar mitt i utredningen av det makabra mordet på Jussi Ståhl.

Det som på ytan ser ut som ett enstaka vansinnesdåd växer snabbt till någonting betydligt mer oroväckande. Fler brutala mord på män skakar Stockholm. Det blir snabbt uppenbart att en gemensam nämnare är männens sexuella läggning. Men rör det sig verkligen om rena hatbrott eller står sanningen att finna långt tillbaka i offrens förflutna?

Kommentar:
Efter Någon sorts frid Bittrare än döden, och Innan du dog har systrarna Grebe/Träffs böcker om den kantiga psykologen Siri Bergman blivit min favorit bland svenska deckare. I somras kom fjärde boken Mannen utan hjärta ut som pocket.
 
Tyvärr så är jag lite besviken den här gången. Mannen utan hjärta är den svagaste boken i raden. Siris mottagning är stängd och kontakten med Aina och Sven är borta. Siri jobbar istället inom polisen som profilerare och det är genast en svaghet. Allt blir så förenklat när det nu är polisarbete istället för psykologarbete som ligger i fokus, det känns oinsatt och yxigt och blir varken trovärdigt eller spännande. Det gäller både profileringen, utredningsarbetet och de nya karaktärerna. Att Siri bytt miljö till en polisstation gör att det här blir som en dussindeckare i raden, och det är väldigt synd tycker jag.
 
Förut har det stått ”psykologisk spänningsroman” på omslaget, men nu står det bara ”spänningsroman”. Jag vet inte om det är en medveten ändring av förlaget eller inte, men det stämmer i alla fall precis. Det där psykologiska, spänningen, finns inte längre kvar. De tidigare böckerna har haft mer nerv i sig, men den här gången är det totalt ospännande. Och det är inte heller särskilt svårt att lista ut vad som kommer att hända eller var någonstans mördaren går att hitta. Intrigen är för enkel och för ointressant.
 
Men visst är det ändå underhållande, det går inte att bortse från, det är bara inte så bra som det skulle kunna vara. Hoppas att det rättar till sig i nästa bok.
 
Fakta:
Förlag: Ponto Pocket 
Antal sidor: 427
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Boktokig, med näsan i en bok, Boksnoken och Mysterierna.