Augustiresan – Anna Fredriksson

Jenny har nyss fyllt fyrtio men livet har inte blivit som hon planerat. När hon upptäcker att hennes man har varit otrogen är skilsmässan ett faktum och tillvaron rasar samman. Hennes tre ungdomsvänner övertalar henne att följa med på en cykelsemester genom det sensommarvackra Österlen, kanske kan det få henne att hitta tillbaka till sig själv. 

Eftersom Jenny på grund av sitt krävande chefsjobb inte har hunnit umgås med sina kompisar under det senaste året är hon tacksam för förslaget. Vänskapen sätts däremot på hårda prov under åkturens fem dagar.

Kommentar:
Anna Fredriksson är en säker och pålitlig författare. Efter Sommarhuset och Lyckostigen är hon tillbaka med Augustiresan, en relationsroman i samma anda som de tidigare. Men lite mörkare och jobbigare att läsa än de andra är den nog. Inte jobbig som i svår, det är fortfarande samma driv i texten och samma typ av sträckläsningsbok, men på grund av det jobbiga ämnet.
 
Det handlar om en osund arbetsplats med mobbning och utfrysning, inkompetenta chefer och dåligt ledarskap. Jenny fungerar inte bra som chef, men hon har heller inte stöd vare sig från toppen eller botten. Jag tycker däremot inte att boken handlar så mycket om vänskap som den ville påskina, det handlar mer om Jenny och hennes resa med sig själv.
 
Det här är sommarläsning som framkallar lite ångest. Men det blir inte plågsamt utan håller sig fortfarande inom feelgoodfacket. Jag tycker Augustiresan är Anna Fredrikssons svagaste bok, men den är fortfarande väl så bra och läsvärd. 
 
Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 341
Utgivningsår: 2014
 
Finns på Bokus och Adlibris.