The Weird Sisters – Eleanor Brown

Rose, Bean och Cordy, eller Rosalind, Bianca och Cordelia som de egentligen heter, är systrar. Som döttrar till en litteraturprofessor specialiserad på Shakespeare var deras namn självklara. Tre systrar, olika i temperament, med inte helt friktionsfria relationer till varandra.  

Deras far kommunicerar helst på Shakespeare-vers och när systrarna får brev med raderna ”Come, let us go; and pray to all the gods/For our beloved mother in her pains” vet de att det är dags att komma hem. Deras mor är sjuk, i bröstcancer visar det sig.

Men systrarna kommer inte bara hem för att stötta sin mor, de kommer också hem för att slicka sina egna sår och begrava sina hemligheter. Om bröllop som kanske inte blir av, om skulder som inte kan betalas och om en oönskad graviditet. 
 
Det finns mycket med den här boken som är helt underbart. Först och främst den excentriska familjen Andreas kärlek till böcker och litteratur. Som barn gick systarna till biblioteket varje lördag, dragandes varsin liten röd vagn att lasta böcker i. Nu ligger böcker utspridda runt hela huset, ingen i familjen är en särskilt organiserad läsare utan ser läsningen som ”hop-on-hop-off-bussar”. Man läser en liten bit här och där, i den bok man hittar uppslagen för stunden.
 
Sen är det också en annorlunda berättarstil. Boken är skriven med berättarrösten ”vi”, alla tre systrarna är berättare på samma gång, växelvis med tredjeperson. Det blir ett slags betraktande fågelperspektiv, och det är ett annorlunda grepp. Bitvis är språket också väldigt fint.
 
Men jag tycker också att det finns brister. Det är underbart, men inte i längden. Det håller inte riktigt fullt ut, jag tröttnar och tycker att historien blir seg, och berättarperspektivet som var toppen i början blir tröttsamt efter hand. Inledningen, första halvan, när det flyter på och funkar tycker jag är helt lysande. Nästan magiskt!
 
Fakta:
Förlag: Harper
Antal sidor: 357
Utgivningsår: 2012
Första meningen: We came home because we were failures.
 
Finns på Bokus och Adlibris.