Dags för påskekrim

Påskekrim, den norska traditionen att läsa deckare under påsken, är en tradition som vi gärna adopterar i det här landet.

En bra deckare slinker förstås alltid ner, oavsett årstid, men har du inte provat just norska deckare är det väl ett alldeles ypperligt tillfälle att göra det nu under påskhelgen. De flesta är säkert redan bekanta med Jo Nesbøs serie om kriminalaren Harry Hole. Själv började jag läsa serien först i somras, efter att i flera år varit sugen på att läsa men dragit mig för att börja eftersom det var så himla många böcker att läsa ikapp. Fick då tipset att börja direkt på bok tre, Rödhake, eftersom det är då serien tar fart på allvar. Finns också en fördel med att haka på en serie sent och det är att man inte behöver vänta ett år eller två på att nästa del ska komma ut. Nu har jag läst alla, utom senaste, Polis. Väntar på pocketen som kommer ut när som helst.

En annan norrman som jag gillar är Thomas Enger och hans serie om journalisten Henning Juul. De två första böckerna, Skendöd och Fantomsmärta finns på svenska, det gör däremot inte tredje boken, än. Kanske jag skulle testa den på norska förresten, blev väldigt Enger-sugen nu när jag skriver om honom.

Själv hade jag tänkt tillbringa påsken med min senaste favorit – Peter May. Efter de två briljanta Svarthuset och The Lewis Man ska jag läsa den avslutande delen i Lewistrilogin: The Chess Men. Mina förväntningar är skyhöga. Älskar miljöskildringarna och jag älskar Fin Macleod…
 
I läshögen ligger också Mo Hayders Fågelmannen och Ann Cleeves Glasverandan. Får se hur långt jag hinner. En, tror jag, äckeldeckare (dvs våldsfrossande), och en, vet jag, trivseldeckare. Jack Caffrey vs. Vera Stanhope. Så klart att Vera vinner, alltid.