Ritual – Mo Hayder

Tre meter under vattenytan i Bristols hamn sluter polisdykaren Flea Marley sina fingrar om en avhuggen människohand. Dagen därpå återfinns även den andra handen – också den amputerad – och omständigheterna tyder på att offret fortfarande var vid liv när händerna avlägsnades.

Kriminalkommissarie Jack Caffery, nyligen inflyttad från London, får i uppdrag att utreda fallet. Sökandet efter offret leder honom och Flea till de mörkaste delarna av Bristol, en undre värld av drogmissbruk och misär där en uråldrig ondska tycks ha vaknat till liv. Samtidigt hemsöks Flea av minnet av sina föräldrars tragiska död i en dykolycka två år tidigare. 

Kommentar:
Ritual är första delen i Mo Hayders Walking Man-serie, men hon har skrivit fyra kriminalromaner innan denna (och ett par till efter). Hon har tidigare skrivit två böcker med Jack Caffrey i huvudrollen, men placerar honom nu i en ny miljö och med nya kollegor. Jag har inte läst någon av de tidigare böckerna, och kanske hade man behövt göra det för att kunna fastna för honom. Jag dras annars till de här mörka och problemfyllda karaktärena, men hos Jack Caffrey finns det inte något som jag kan gripa tag i. Flea är också en mörk karaktär men det går lättare att ta henne till sig. Jag blir nyfiken på henne. 

Handlingen i Ritual är ruggig, blodig och obehaglig. Trolldom, vidskepelse, häxkonst och muti spelar en stor roll. Det balanserar lite grand på gränsen att man inte riktigt vet om det är övernaturliga element med på riktigt eller om det som händer kommer att få en naturlig förklaring. Det gillar jag.
 
Det jag kan vända mig mot är allt Afrikaprat. Alla svarta klumpas ihop till afrikaner och man refererar hela tiden till Afrika istället för de enskilda länderna. Så fort någon är mörk är den ”afrikan” och ingen porträtteras på ett positivt sätt. Men jag måste ändå säga att jag gillar att det inte är så himla politiskt korrekt. Spoilervarning för de kommande raderna! men jag tycker det är befriande med en ond och sadistisk bög som mördare – hur ofta händer det? Alla bögar i böcker är alltid så himla fina, goda och sympatiska så man vill vara deras bästa vän.Så är det inte här. 
 
Spännande och läsvärd och jag kommer helt klart att läsa kommande delar i serien.
 
Fakta:
Originaltitel: Ritual
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2013
Antal sidor: 407
Första meningen: Någonstans mitt ute i den fjärran Kalahariöknen i Sydafrika, på den torra, ockrafärgade stäppen, finns en liten övervuxen damm i botten på en krater.
 
Finns på Bokus och Adlibris.