Lågor av hat – Erin Kelly

Familjen MacBride har alltid levt ett bekvämt överklassliv med mamma Lydia som sammanhållande centralgestalt. På Guy Fawkes dag brukar de samlas i familjens fritidshus i Devon, men det här året är allt annorlunda. Lydia är död och de samlas för att sprida hennes aska. Dessutom har Felix, den yngsta i syskonskaran, för första gången tagit med sig en flickvän.

Det är något som känns lite konstigt med flickvännen Kerry, men när hon erbjuder sig att sitta barnvakt åt äldsta dottern Sophies baby, kan Sophie inte tacka nej utan att såra Felix. När de återvänder är både Kerry och babyn försvunna. I den efterföljande paniken spricker fasaden och sedan länge gömda hemligheter och lögner skapar ett ödesdigert mönster…

Kommentar:
Förra året kom Erin Kellys lysande Grenar av gift, och mina förväntningar låg förstås högt inför Lågor av hat. Jag trodde detta var hennes andra bok, men jag ser nu att hon gett ut The Sick Rose mellan dessa två, den finns dock inte på svenska. Undrar varför?

Det här handlar om hämnd och besatthet, om hur långt vi är beredda att gå för att skydda vårt eget och att hämnas dem som gjort oss illa. Jag ska hålla mig kort för att inte avslöja för mycket om handlingen, man bör inte veta så mycket innan man sätter igång och läser utan låta historien ta över och leda din fantasi rätt (och fel). Det är en tät och mörk historia med mer än en twist och överraskningsmoment. Den är nog inte riktigt lika bra som Grenar av gift, men inte långt ifrån. Jag tror att det här skulle kunna bli otroligt nervpirrande och spännande som film. 

Fakta:
Originaltitel: The Burning Air
Förlag: Damm förlag
Antal sidor: 398
Uttgivningsår: 2013
Första meningen: Det här är avsett som min bekännelse och min förklaring.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Bokomaten, Litteraturkvalster och småtankar och Boktok73