De skandalösa – Simona Ahrnstedt

Greve Gabriel Gripklo har det mest skandalösa av rykten. Han är inte främmande för något och han har inga skrupler vare sig det gäller, sex, kvinnor eller nöjen.

Magdalena Swärd, en hårsmån från att vare den eviga ungmön, dessutom bedragen och skandaliserad tvingas tacka ja till en anställning som sällskapsdam. 

Under några sommarveckor ska hon följa med en ung bortskämd friherrinna till det mytomspunna slottet Wadenstierna. Ett äktenskap med greven ligger i potten. Magdalena representerar allt Gabriel ogillar mest med kvinnor. Greven står för allt det hon föraktar hos män. Men ett hemligt avtal får oanade konsekvenser och Magdalena och Gabriel finner sig snart indragna i en passionerad, förbjuden och alltmer skandalös romans.

Kommentar:
Simona Ahrnstedt är tillbaka med ännu en ångande historisk romance. Efter 1800-tal i Överenskommelser och 1300-tal  i Betvingade är det nu sent 1600-tal som gäller för De skandalösa. För mig funkar det betydligt bättre med 1600- 1800-tal än 1300-tal, och kanske därför jag också tycker det är jämnt skägg mellan Överenskommelser och De skandalösa om vilken som är bäst. Men kanske ändå att den här senaste är min favorit.

Simonas böcker är verkligen sträckläsarböcker, man fastnar i en liten bubbla som man inte kan ta sig ut ifrån förrän boken är utläst. Och då lämnar man motvilligt den där bubblan. Det är lätt att svepas med i det dramatiska och svulstiga, att få träda in i en annan tid med helt andra koder och regler. Jag gillar Simonas sätt att skriva, det är på intet sätt smetigt eller fånigt, och det kan vara en svår balansgång att få till den där rätta tonen när det gäller romance. Simona lyckas alltid riktigt bra med det, det finns en kvickhet och smarthet, och en hel del humor. Mina enda invändningar är att det ibland känns aningen för mycket nutid i dialog och handling, men det är inget som jag fäster mig vid.

Det är förstås en väldigt förutsägbar historia. Man vet exakt hur det kommer att sluta med alla inblandade, men det gör inte så mycket, för det händer saker hela tiden som gör att intresset är på topp och jag njuter hela vägen fram till Hollywoodslutet som bjuder på jubel och applåder, och en liten tår. Precis som det ska vara. 

Fakta:
Förlag: Damm förlag
Antal sidor: 339
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Magdalena Swärd studerade vattnet som droppade ned på golvet i salongen i den lilla våningen hon hyrde.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Malins bokblogg, En bok om dagen, Liijobooks och Monicas bokläsardagbok.