Enkät: Bokåret 2012

Den här enkäten hittade jag hos Lingonhjärta som i sin tur hittat den hos Underbara Böcker, fast modifierat den, eller hur det nu var. I alla fall, här kommer enkäten med mina svar:
 

Vilken var den bästa boken du läste 2012?
Jag kan omöjligt välja en bok eftersom det är så svårt att ställa olika genrer mot varandra. Mitt inlägg med årets bästa läsning finns här.

En bok du längtat efter och trodde du skulle älska men inte gjorde?
Jellicoe Road. Jag var superpepp på den och hade de högsta förväntningarna, men den var inte så fantastisk som jag trodde. Den var bra, men den var inte BRA på det sättet att den kryper in under huden och bygger bo i hjärtat.

Mest överraskande på ett positivt sätt 2012?
Mississippi av Hillary Jordan. Jag trodde inte den skulle vara särskilt bra, men den var som ett knytnävsslag i magen.

Vilken bok rekommenderade du till flest människor 2012?
När gud var en kanin av Sara Winman och Om det var krig i Norden  av Janne Teller har jag pratat vitt och brett om, den senare är lobbad för både till kommunchefen, skolchefen och diverse lärare, och jag hoppas verkligen att det leder till att den köps in som undervisningsmaterial på skolorna.

Bästa bokserien du upptäckte 2012?
Lacey Flint, i form av S.J. Boltons Nu ser du mig. Om man nu kan säga att man gillar en serie fast man bara läst en bok. Ser hur som helst fram emot nästa bok! 

Nya favoritförfattare som du upptäckte 2012?
Det finns flera stycken, men jag kan nämna Jussi Adler-Olsen och Belinda Bauer. 

Den bästa boken utanför din comfort zone eller som var en ny genre för dig?
Jag läser alla genrer som jag vill läsa, så pass. 

Bästa skräckisen 2012?
Jag läste tyvärr inte så många skräckisar eller spökhistorier under året, ska bli ändring på det 2013. Men jag säger Sankta Psyko av Johan Theorin. Förskola och mentalsjukhus vägg i vägg är en läskig kombo. 

Hur många böcker läste du 2012?
106 st. 

Favoritomslag 2012?
Svårt, men jag säger omslaget till Where´d you go Bernadette.

Mest minnesvärda karaktär 2012?
Jag måste välja två: Augustus och Hazel, från The Fault In Our Stars.

Vackrast skrivna boken som du läst 2012?
Morgon i Jenin av Susan Abulhawa. Mycket vackert språk och så fint översatt av Niclas Nilsson.

En bok som gjorde starkt intryck på dig?
Det gjorde alla mina favoritböcker.

Kortaste och längsta boken du läst 2012?
Den kortaste var Ru av Kim Thúy, en poetisk och vacker 154 sidor kort berättelse. Den längsta var Hungerspelen av Suzanne Collins, jag läste hela trilogin förpackad i en bok som var 951 sidor tjock.  

Bästa bok du läst endast för att du fick tipset från någon annan?
Vet inte, de flesta böcker är det ju trots allt någon som tipsar om på ett eller annat sätt. Men jag skulle aldrig läsa en bok ”bara för att”, jag måste själv ha ett intresse för den och tro att den är bra.

Ny favoritblogg du upptäckte 2012?
Jag är dålig på att ha favoritbloggar och är en otrogen bloggläsare som läser sporadiskt. 

Bästa event du besökte 2012?
Besökte inga.

Mest populära inlägget på din blogg 2012?
Mitt inlägg om tio chick-lit favoriter

En bok du inte läste 2012 som du kommer prioritera 2013?
Jag har haft Joyce Carol Oates Blonde i läshögen i snart tre år, men jag kommer inte mig för att plocka upp den – trots att jag är säker på att den kommer vara hur bra som helst. Men i år ska det bli av!

En bok du ser fram emot?
Diana Gabaldons Written In My Own Heart’s Blood, åttonde boken i Outlander-serien som förhoppningsvis kommer till hösten.