Queen of Swords – Sara Donati

Ibland känns det som om jag är den enda personen i hela Sverige som läser Sara Donatis Wilderness-serie, en episk släktsaga om familjen Bonner och fullt jämförbar med Diana Gabaldons Outlander-serie. Är jag det? Det måste väl finnas någon annan som läser?

 
Queen of Swords är femte boken i serien, de övriga fyra är Into the WildernessDawn on a Distant Shore, Lake in the Clouds och Fire Along the Sky.
 
Jag tycker definitivt att Wilderness-serien håller samma klass som Outlander-serien. Om du gillar Gabaldon bör du absolut ta dig an Sara Donati, för det här är storslagna läsäventyr. Hur mycket jag än älskar Gabaldon så måste jag säga att hennes senaste böcker tappat stilen en del, de håller inte lika hög klass som i början. Jag blev besviken på senaste boken, An Echo in the Bone, som var slarvigt skriven. Så är inte fallet med Sara Donati utan tvärtom blir varje bok lite bättre än den föregående.
 
I Queen of Swords är det sommaren 1814. Hannah, Luke och Jennet tar sig från Karibien vidare till New Orleans där de letar efter den man som tagit Luke och Jennets son för att uppfostra som sin egen. New Orleans är under belägring och brittiska och amerikanska arméer förbereder sig för krig. De tre måste hålla sig gömda samtidigt som de smider planer för att komma åt den korrupta och mäktiga familjen Poiterin.
 
Sara Donati är en mycket duktig historieberättare. De levande miljöbeskrivningarna gör så att man befinner sig på plats när man läser. Och dessutom har hon skapat starka, kvinnliga karaktärer. Mycket läsvärd om du gillar historiska, romantiska läsäventyr!