Bokslut 2012

Nu är det dags att göra bokslut över året som gått. 106 böcker hann jag med att läsa, och det är en siffra jag får lov att vara nöjd med. 28 böcker är skrivna av svenska författare. 27 böcker har jag läst på engelska och 79 har jag läst på svenska.
 
Och visst har året bjudit på en hel del fina läsupplevelser. 
 
Först och främst måste jag nämna Morgon i Jenin av Susan Abulhawa som inte bara är en av årets bästa böcker, utan en av de bästa böcker jag någonsin läst, alla kategorier. Så vacker, så sorglig, inget annat än lysande.
 
En annan stor läsupplevelse var Mississippi av Hillary Jordan. Den har en tyngd och en ton som tar andan ur mig, den har en kvävande och tryckande stämning som bara blir tätare och tätare. Även den är lysande. 
 
Jag har också läst en del roliga böcker. Jag skrattade mycket åt Christer Lundbergs Gräspojken. Och skrattade och grät till Boken om Joe av Jonathan Tropper. Och satt med ett fånleende när jag läste Alexandra Potters Me and Mr Darcy, Scarlett Baileys Married by Christmas och From Notting Hill to New York…Actually av Ali McNamara.
 
Jag har också fängslats av två postapokalyptiska tegelstenar; Flickan från ingenstans av Justin Cronin och Hungerspelen (trilogin) av Suzanne Collins.
 
Och så har jag haft förmånen att läsa ett par böcker som var så fina, som gick rakt in i hjärtat på mig och fyllde upp hela mitt väsen när jag läste dem. De har allt de där som jag vill ha när jag läser en bok. Jag pratar om The Fault In Our Stars av John Green och En tid för mirakel av Karen Thompson Walker. Och förstås finns det plats även på årets lista för När gud var en kanin av Sarah Winman.
 
Det har också varit ett bra år för deckare och spänningsromaner. Jag har läst så många bra som fått mig att hoppa upp och ner i läsfåtöljen. De som fått mig att hoppa högst är Flaskpost från P av Jussi Adler-Olsen, Mörk jord av Belinda Bauer, Nu ser du mig av S.J. Bolton, Mörka platser av Gillian Flynn och I tystnaden begravd av Tove Alsterdal.
 
När det gäller verklighetsskildringarna måste jag lyfta fram Flykten från Läger 14 av Blaine Harden som är en inifrånskildring av ett nordkoreanskt arbetsläger, och så den storslagna Obruten av Laura Hillenbrand som är den sanna berättelsen om Louis Zamperinis öde under andra världskriget. Det är en bok som toppat otaliga listor och prisats utomlands, men den har tyvärr inte gjort så mycket väsen av sig i Sverige. Det är synd, för den är riktigt, riktigt bra.
 
Den sämsta boken jag läste var Frihet av Jonathan Franzen. Han är en överskattad och pompös författare som bara maler och maler. Läs den inte.
 
Gott nytt läsår!