Halvhårda paket under granen

Med en vecka kvar till julafton kommer här fem sista-minuten tips att lägga under granen – till dig själv eller till någon annan. Pocketböcker är så billiga, köp allihopa vettja!

Obruten av Laura Hillenbrand är en bok som fått alldeles för lite uppmärksamhet i Sverige tycker jag. Utomlands har den toppat otaliga listor och hyllats av många. Bland annat finns den med på listorna Publishers Weekly’s Top 10 Best Books 2010, New York Times bestseller 2010, och den toppar Time Magazine’s Best Books of the Year 2010. Det här är den sanna berättelsen om piloten Louis Zamperinis öde under andra världskriget.Det handlar om överlevnad, uthållighet och om försoning. Grymt spännande och en magnifik historia. Beställ den här.

 

Flykten från läger 14 av Blaine Harden är ett annat livsöde, den första inifrånskildringen av ett nordkoreanskt arbetsläger. Det är också den första berättelsen om någon som har rymt från ett sådant läger. De övriga Nordkorea-skildringar jag läst har varit skrivna av västerländska journalister, och det är något helt annat att få ett inifrånperspektiv. Nu är den här boken skriven av Blaine Harden, en amerikansk författare och journalist, men den bygger på Shin Dong-huyks egen berättelse. Och det är något av det obehagligaste jag läst. Det är en historia som måste berättas och förtjänar att bli läst. Köp den här.

 

The fault in our stars, eller som den heter på svenska Förr eller senare exploderar jag av John Green är en läsupplevelse av ett alldeles utsökt och sällan skådat slag. Det handlar om Hazel och Augustus, om cancer, om livet och om döden. Hjärtat går sönder och blir helt igen, gång på gång när du läser. Det blir inte bättre än så här. Köp den på svenska här eller på engelska här. Köp den till dig själv, till din bästa vän, eller till tonåringen. Det är en bok som passar för alla med ett hjärta. Eller som behöver få ett.

 

Den odödliga Henrietta Lacks av Rebecca Skloot är en av de mest fascinerande och intressanta böcker jag läst. En gripande historia om vetenskap, etik och ras. Den handlar om Henrietta Lacks som dog 1951 av en elakartad form av livmoderhalscancer. Innan hon dog tog en läkare prov från hennes tumör och det visade sig att hennes celler gjorde något som inga andra mänskliga celler hade gjort – de överlevde utanför kroppen och fortsatte dela sig. Och de delar sig än idag. Henriettas celler, eller HeLa-cellerna som de kallas, har nu levt mycket längre utanför hennes kropp än i den. Hennes celler finns i praktiskt taget varenda laboratorium över hela världen. Skulle man lägga alla HeLa-celler på en våg skulle de väga 50 miljoner ton, eller om man la dem på en lång rad skulle de räcka tre varv runt jorden. Häpnadsväckande att tänka på. Hennes celler var med under den första rymdfärden, de har bidragit till några av de viktigaste framstegen inom läkekonsten: poliovaccinet, kloning, cellgiftsbehandling, kartläggning av gener, provrörsbefruktning och så vidare… Forskarvärlden känner till HeLa-cellerna in i minsta lilla beståndsdel, men vem var kvinnan Henrietta? Vad skulle hon ha tänkt om allt detta? Mycket välskriven och mycket, mycket bra. Köp den här.

 

You had me at hello av Mhairi McFarlane är ett tips till den som gärna läser chicklit eller feelgood, men som kanske inte fått tillfälle att läsa något RIKTIGT bra, utan håller sig till det ganska skrala utbud som översätts till svenska. Det här är inte en så svår bok att läsa på engelska heller, den är väl värd att läsas även om man tycker det är lite jobbigt att läsa ett annat språk än svenska. Once you go English you never go back! Det här är en varm, charmig och helt underbar historia om Rachel och Ben. Nostalgi, charm, om the one one that got awayDu hittar den här.