Bokbloggare mot rasism

Idag gör vi bokbloggare en gemensam insats i kampen mot rasism. Under dagen kommer inlägg med den här rubriken att dyka upp på mängder av bloggar över hela landet.

Egentligen tycker jag inte att om att kämpa mot rasism. Det är mycket bättre att kämpa FÖR saker. Att kämpa för mångfald, jämlikhet och alla människors lika värde. Och egentligen är det helt sjukt att ens behöva kämpa för sådana självklarheter, i Sverige, 2013. Men när Sverigedemokraterna får ökat stöd i mätning efter mätning och fredliga demonstrationer attackeras av nazister så är det alldeles uppenbart att vi behöver göra det. Vi behöver alla göra något.

Den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad. Och vi goda människor måste sluta vara tysta. Ta varje tillfälle i akt och berätta vad du tycker om det som händer i samhället. Se till att berätta vad du tycker INNAN saker händer. Låt inte alla dina argument och åsikter bli motreaktioner på rasistiska utspel eller kommentarer, utan för fram din åsikt i vanliga samtal vid kaffebordet, se till att vara proaktiv. Låt inte rasister föra debatten, var inte bara en brandsläckare. Och framför allt – var inte tysta.

Ibland kan det kännas hopplöst, frustrerande, och att det ändå inte leder någon vart. Hur mycket jag än skriker så är det ingen som hör, och de som borde lyssna går det inte att nå fram till. Men kanske någon lyssnar. Kanske du når fram till en enda människa, får en enda människa att tänka till, och då är det värt det.

Jag avslutar med ett boktips, förstås, det här är ju ändå en bokblogg. Det finns en bok som jag önskar att alla barn och ungdomar i hela landet skulle få läsa, helst som temaarbete i skolan med tillhörande diskussioner, rollspel och föreläsningar. Den boken heter Om det var krig i Norden av Janne Teller. Boken är ett tankeexperiment. Hur skulle det vara om det blev krig i Sverige? Om allt det som händer i Irak, Afghanistan och Syrien händer här hemma? Till boken finns också en lärarhandledning som Lilla Piratförlaget tagit fram tillsammans med Kalle Güettler.
 
Om vi sår goda frön hos våra barn – och andras barn – kan vi vinna mycket. Jag hoppas och tror att den generation som växer upp idag blir mycket klokare, mer toleranta och mindre rädda än min egen generation.