Innan du dog – Camilla Grebe och Åsa Träff

Terapeuten Siri Bergman är nybliven mamma och kärleken till sambon Markus är stark. Efter några turbulenta år har hon äntligen fått balans i tillvaron. Så går hon igenom en låda papper som tillhört Stefan, hennes före detta man som tog livet av sig, och hittar en osannolik koppling mellan hans död och ett ouppklarat mord vid Karlaplan i Stockholm.

Fast Siri trott att hon kommit över Stefans självmord kan hon inte släppa tanken på att hans död har med parkmordet att göra, och hon börjar undersöka saken på egen hand. Samtidigt som hon sugs in i det förflutna hotar hennes eget liv att falla samman. Hon tappar alltmer greppet om tillvaron och förvandlas slutligen från jägare till villebråd.

Kommentar:
Jag har blivit riktigt förtjust i systrarna Grebe/Träffs böcker om den kantiga psykologen Siri Bergman. Efter Någon sorts frid och Bittrare än döden kom tredje boken Innan du dog som pocket i höstas. Fjärde boken Mannen utan hjärta finns än så länge bara som inbunden.

I den här boken har Siri och Markus blivit föräldrar och Siri verkar ha kommit till ro och vågar tro på lyckan igen. Men när hon börjar rensa bland Stefans tillhörigheter fastnar hon i det förflutna och blir som besatt. Vem var Stefan? Kan man verkligen känna en människa fullt ut? Hon försummar sin familj, försummar sitt arbete och hamnar i konflikt med Aina i sin jakt på sanningen.
 
Jag gillar verkligen det här. Det är snabbläst och spännande, men det är komplexa karaktärer som känns verkliga och mänskliga. Även bifigurerna tycker jag gestaltas väl, det känns som att jag känner dem allihopa. Och att Markus föräldrar bor i Kalix är extra roligt, det gillar jag.
 
Innan du dog nominerades till bästa svenska kriminalroman 2012. Och så bra är den!
 
Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 234
Utgivningsår: 2013
Första meningen: Hon var en såpbubbla som svävade genom parken, tyngdlös, ett rö för vinden.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är med näsan i en bok, Sida efter sida och Pocketlover.