Livet efter dig – Jojo Moyes

Lou Clark och Will Traynor är så olika man kan vara. Lou bor hemma och försörjer sina föräldrar med lönen från kaféet där hon jobbar. Hon har inga ambitioner utanför den lilla stad där hon bott i hela sitt liv. Will var en atletisk A-personlighet, framgångsrik aktiemäklare med toppjobb i London och snygg flickvän. Tills en motorcykelolycka tog ifrån honom allt.
 
När Lou blir arbetslös tar hon jobbet som den totalförlamade Wills sällskapsdam. Hon har ingen aning om hur hon ska hantera den dystre, oförskämde man hon möter, men hon behöver verkligen pengarna. Will har bestämt sig  hans liv är trångt och glädjelöst, och han vet exakt hur han ska få slut på alltihop. Lou bestämmer sig i sin tur för att få Will att ändra sig. Ingen av dem vet att de kommer att förändra varandra för alltid.
 
Kommentar:
Ja, den är precis så bra som alla säger. Jag förstår varför den legat i toppen på pocketlistorna så länge. Livet efter dig är en varm och härlig bok, om livet, döden, kärlek och vänskap. Om att släppa taget, om att ta kontrollen. Och eftersom det är en Printz-bok vet man att det bara är att ladda upp med näsdukarna.
 
Jag har tidigare läst Moyes Det skyddande regnet och Moln över Arcadia men det känns som väldigt stor skillnad på de böckerna och denna. Lite som att gå från Kate Morton (när hon är bra) till Marian Keyes (när hon är bra) i stilen. Livet efter dig är nutida, den känns ”på riktigt” och trots det allvarliga ämnet finns det mycket humor med. Feelgood och tyngd på samma gång.
 
Man kan inte annat än tycka om Will och Lou och den relation som växer fram emellan dem. Hur de båda behöver den andre, de både hjälper och blir hjälpta. Både är förlamade: Will är fysiskt förlamad, men Lou är snarare handlingsförlamad. Hon gör ingenting av sitt liv, bara låter det passera. Och de blir viktigare för varandra än de kunde ana.
 
Riktigt bra, och perfekt jullovsläsning!
 
Fakta:
Originaltitel: Me Before You
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 234
Utgivningsår: 2013
Första meningen: När han kliver ut ur badrummet är hon vaken.
 
Andra som bloggat om boken är Mettes pocketblogg och Pocketpinglorna.