The Endless Forest – Sara Donati

Så har jag nått slutet. The Endless Forest är den sjätte och avslutande delen i Sara Donatis episka släktsaga om familjen Bonner. (De övriga sex är Into the WildernessDawn on a Distant ShoreLake in the Clouds, Fire Along the Sky och Queen of Swords.) Wilderness-serien har bjudit på många timmars verklighetsflykt och jag citerar återigen Diana Gabaldon som sagt följande om första boken: 
 

”My favourite kind of book is the sort you live in, rather than read. ’Into the wilderness’ is one of those rare stories that let you breathe the air of another time, and leave your footprints on the snow of a wild, strange place.” 

Och det är precis så det är, varje gång jag öppnat en av de här böckerna så dröjer det inte länge förrän jag sveps iväg till en helt annan värld och en helt annan tid och bara lever och andas i den för ett par dagar. 

I The Endless Forest har året nu hunnit bli 1824. Nathaniel och Elizabeth får återse alla sina barn som återvänder till Paradise med sina familjer efter diverse äventyr. Men lugnet råder inte länge i Paradise. Jemima Southern dyker upp med onda avsikter. Vad är hon ute efter? Det blir ett äventyr med dramatik, passion, hämndlystnad och kanske också alla obesvarade frågor till slut får sina svar.
 
Man ska så klart börja med första boken och läsa dem allihopa. Om du är ett fan av Diana Gabaldons Outlanderserie så kommer du även att tycka om Sara Donati. På många sätt föredrar jag Donati, jag var inte så förtjust i Gabaldons senaste, men Donati lyckas hålla hög klass hela vägen in i mål. Slutet känns bra, rätt, och värdigt, och jag lägger boken ifrån mig med ett lyckligt leende och tårstrimmat ansikte. Precis som det ska vara.
 
Fakta:
Förlag: Bantam Books
Antal sidor: 626
Utgivningsår: 2010
Första meningen: Well now, look who’s finally come round to call.
 
Finns på Bokus och Adlibris.